Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2008. január 31.

Az izraeli Teva gyógyszercég magyarországi leányvállalata, a Teva Magyarország Zrt. egyedi kormánydöntéssel szeretne támogatáshoz jutni a 100 millió dollár értékű kapacitásbővítő beruházáshoz – erősítette meg Gábor Péter, a Teva Magyarország üzletfejlesztési igazgatója a Világgazdaság értesülését. A Debrecenben gyógyszergyárat működtető cég a Magyar Befektetésösztönzési és Kereskedelemfejlesztési Kht.-hez nyújtja be a pályázatot, döntés fél-egy éven belül várható.

A beruházás helyszínéről még ebben az évben határoz az anyacég igazgatósága. Lapunknak Gábor Péter elmondta: a vezetők nem zöldmezős beruházásban, hanem kapacitásbővítésben gondolkodnak, ami azt jelenti, hogy Magyarország mellett a cseh, a lengyel és az ír leánycég pályázik a beruházásra. A debreceni helyszín mellett szól az évszázados gyógyszergyártási múlt, a kialakult cégkultúra, a már meglévő kapacitások és az is, hogy a Teva jelenlegi területének csak a fele van beépítve, azaz ingatlanvásárlásra sem kellene költeni.

A tervek szerint Debrecenben megdupláznák a készgyógyszer-előállító kapacitást, és a többlettermelést exportálnák. Ha a beruházás itt valósul meg, akkor a Teva kétéves tanfolyamokat indít, hogy legyen elég megfelelően képzett dolgozója. Úgy tudjuk, a Teva-cégek közül a magyarországi termel a legolcsóbban.

A magyar Tevánál 2008-ban az előző éves 32,5 milliárdnál 2-3 milliárd forinttal nagyobb forgalommal számolnak. Az izraeli székhelyű vállalat a Biogal 1995-ös megvásárlása óta 520 millió dollárt fordított a magyarországi beruházásaira és 110 milliót kutatás-fejlesztésre. A hétmilliárd forint beruházással megvalósult sajóbábonyi hatóanyagüzemet 2005-ben adták át, egy évvel később Gödöllőn hoztak létre logisztikai bázist közel kétmilliárd forintból.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.