Forrás: NOL

Hétfőtől minden diák naponta járhat iskolába

Népszabadság * Ónody-Molnár Dóra * 2008. január 30.

Iskolába tartanak a gyerekek Kerepesen

Kép: Kurucz ÁrpádVizsgálat indult cikkünk nyomán arról, hogy valóban csak heti két napot járhattak-e cigány gyerekek a kerepesi általános iskolába. Franka Tibor polgármester tagadja, hogy őket egy virtuális E osztályba különítették volna el.

Lapunk tegnapi számában hírt adtunk arról, hogy Kerepesen – ahová a Magyar Gárda szimpatizánsai december közepén tüntetést szerveztek „gyermekeink biztonságáért” – néhány ötödik osztályos roma gyerek „egyéni tanrend” szerint tanul. Azaz: szeptember óta nem naponta, hanem csak hetente kétszer járnak iskolába. Őket egy virtuális E osztályba csoportosították, adminisztratív célból. Ügyüket az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány karolta fel, és munkájuk hatására az iskola vezetése hétfőtől újra lehetőséget adott a gyerekeknek arra, hogy mint minden tanköteles diák, ők is naponta járhassanak iskolába.

Borovszky Tímea, az oktatási minisztérium roma integrációs titkárságának vezetője lapunknak elmondta: cikkünk nyomán az ügyben azonnali vizsgálat indult. Az Oktatási Hivatal munkatársai tegnap tájékozódtak a kerepesi Széchenyi István Általános Iskolában. Borovszky Tímea ígéri: a vizsgálat hamarosan lezárul, annak eredményeit azonnal nyilvánosságra hozzák. Hangsúlyozta: a Kerepesen rendezett tüntetés után a minisztérium levélben tájékoztatta az iskolát, hogy a gyerekekkel kapcsolatban felmerülő problémák megoldásához segítséget adjon.

– Azóta sem reagáltak a megkeresésünkre. Mi most újra írtunk egy levelet, amelyben tájékoztatjuk az iskola vezetőit, hogy milyen programjaink vannak, illetve milyen segítségre számíthatnak tőlünk – mondja a titkárság vezetője.

Tájékozódni kíván a történtekről Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa is, bár őt még nem keresték fel az érintett szülők. – Indíthatnék hivatalból is vizsgálatot, de inkább kerülném, hogy én fogalmazzak meg sérelmeket az érintettek helyett. A jogsérelem gyanúja mindenesetre fennáll – fogalmaz.

Szerettük volna, ha Kerepes polgármestere kifejti véleményét a település iskolájában történtekről, de Franka Tibor e helyütt nem idézhető mondatokkal utasította vissza a nyilatkozatot. Az MTV Híradójának viszont készséggel elmondta, hazugság, hogy létezik E osztály az iskolában. Elmondása szerint korábban valóban volt, de nem az ő hivatali idejében. A polgármester hozzátette: többször konzultált az igazgatónővel, aki megerősítette, hogy az érintett gyerekeket nehéz meggyőzni az iskolába járás szükségességéről. Ráadásul az „egyéni tanrendű” gyerekek nem is mindegyike roma származású, vagyis – hangsúlyozta – nem tartja cigánykérdésnek a Kerepesen kialakult helyzetet, hiszen sem a településen, sem az iskolában nincs szegregáció. Franka szerint sok gyerek – származásától függetlenül – azért nem akar iskolába járni, mert a munkanélküliség, szegénység oly mértékben sújtja a családokat, hogy a szülők nem keltik fel gyerekeiket, nem kísérik az iskolába, a gyerekek pedig látják, hogy szüleik nem dolgoznak.

– Az érintett gyerekek mindegyike roma – így reagált a polgármester szavaira Mohácsi Erzsébet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány vezetője. Hozzátette: E osztály is létezik, az igaz, hogy nem papíron, hiszen a hetente kétszer iskolába járó gyerekek hivatalosan az ötödik A és B osztályokban tanulnak. Mohácsi Erzsébet hangsúlyozta, attól még, hogy egy gyereknek magatartásproblémái vannak, nem kellene megfosztani az iskolába járás jogától. – És nem a volt polgármester hivatali idejében vonultak fel a romák ellen a településen a Magyar Gárda egyes tagjai és szimpatizánsai. És a gyerekek tavaly szeptembertől nem járhatnak iskolába. Ez sem az előző polgármester hivatali idejére esik. Ennyit mindarról, amit Franka Tibor állít – szögezte le.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.