Forrás: Népszava

Az iráni kormány arra kérte Kairót, hogy hagyja nyitva a Gázába vezető határátkelőt és kifejezte hajlandóságát saját költségére ellátni a Gázai övezetet élelemmel és fűtőanyaggal. Az irániak nem részletezték, még mi mindennel látnák el a gázaiakat. Kairói források szerint Egyiptom és Irán közeledett egymáshoz az utóbbi hetekben és küszöbön áll a két ország diplomáciai kapcsolatának felújítása, amely a 70-es években az iráni „mozlim forradalom” idején szakadt meg.

Az egyiptomiak azonban a jelek szerint inkább „betömnék” a határon keletkezett nyílást. Ezért tárgyalásokat folytatnak Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, Haled Mesal Hamász-főtitkárral, valamint az ENSZ képviselőivel a célból, hogy a határellenőrzést ismét vegyék át az ENSZ-megfigyelők és a Palesztin Hatóság emberei. Az egyiptomiak Izraelt is beavatták a színfalak mögött folyó tárgyalásokba és azt kérik, Izrael egyezzen bele a tervezett rendezésbe.

Izraelben ma hozzák nyilvánosságra a tavalyi libanoni háború eseményeit vizsgáló Vinográd-bizottság jelentését. A legnagyobb nyomás Ehud Barak védelmi miniszterre hárul, akitől tartalékos katonák és hadiözvegyek követelik: váltsa be ígéretét és buktassa meg a kormányt, ha a jelentés súlyos kritikát fog tartalmazni.

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság elutasította Ariel Saron volt kormányfő fiának fellebbezését és így Omri Saron a jövő hónapban megkezdi hat hónapi börtönbüntetését.

Omri Saront azért ítélték el, mert törvénytelenül szerzett pénzt apja választási kampánya számára. Általános vélemény szerint Omri magára vállalta a felelősséget olyan tettekért, amelyekről apja biztosan tudott és voltaképpen neki kellett volna felelnie értük. Ariel Saront két éve agyvérzés érte és azóta kómában fekszik. Omrinak állítólag megengedik majd, hogy a börtönből hetenként kétszer meglátogassa apját a kórházban.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.