Forrás: MNO

Az elkövetlező hónapokban magyar szakértői csoportok utaznak Izraelbe, hogy felmérjék, miképpen tudná hazánk hasznosítani Tel-Aviv-nak a terrorizmus elleni harcban szerzett tapasztalatait. A magyar-izraeli katonai szakértői szintű kapcsolatok fellendítéséről tárgyalt Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár a hét végén Izraelben. Az államtitkár a távirati irodának adott telefonos nyilatkozatában hétfőn elmondta: Magyarország és Izrael katonai-haditechnikai együttműködésének fejlesztése keretében Izrael lehetőséget nyújt a Magyar Honvédségnek, hogy bővítse ismereteit a terrorizmus és az alacsony intenzitású konfliktusok kezeléséről, amelyek terén a zsidó államnak nagy tapasztalata van.

Vadai elmondta: a következő hónapokban magyar szakértői csoportok utaznak majd Izraelbe, hogy tájékozódjanak arról, miként tudja Magyarország az izraeli tapasztalatokat hasznosítani.     

Vadai az izraeli védelmi minisztériumban találkozott Matan Vilnai miniszterhelyettessel és Pinhász Buhrisz közigazgatási államtitkárral. A megbeszélésen a kétoldalú kapcsolatokon kívül szóba kerültek a Közel-Kelet általános biztonsági kérdései, a térségbeli magyar missziók, valamint Irán és Koszovó kérdése.     A honvédelmi államtitkár szombaton érkezett Izraelbe, ahol szakértői delegáció élén három napot tölt. Vasárnap ellátogatott a jeruzsálemi Jad Vasem holokausztmúzeumba, ahol koszorút helyezett el a holokauszt áldozatainak emlékére, hétfőn délelőtt pedig a tel-avivi Stratégiai Tanulmányok Intézetének vezetőjével találkozott.

(mti)

Comments are closed.