Forrás: Index

A budapesti Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban tartották vasárnap az ENSZ Holokauszt Emléknapját, amellyel a világszervezet az Auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadulásának évfordulójára emlékeztet.

Igor Szavolszkij, Oroszország budapesti nagykövete a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány, valamint az Élet Menete Alapítvány rendezvényén szimbolikus jelentőségűnek nevezte ezt a napot, amely “magában ötvözi a gyászt és a reményt, a könnyeket és a jövőbe vetett hitet”, amikor “fejet hajtunk az áldozatok előtt és tiszteletünket fejezzük ki azok iránt, akik harcoltak az embertelen rendszer ellen”. Az orosz nagykövet hangsúlyozta, hogy “a holokausztot nem szabad relativizálni, különben új áldozatokkal kell számolnunk”.

Az emlékezés végén Kézdy György színművész Radnóti Miklós Erőltetett menet című versét szavalta el, Fekete László kántor a 116. zsoltárt énekelte el. Az áldozatok emlékfalánál mécsest gyújtott többek között Aliza Bin-Noun, Izrael Állam budapesti nagykövete, Michael Lindenbauer, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága regionális vezető-helyettese, és Streit Sándor, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke. h i r d e t é s

Comments are closed.