Forrás: Híradó

Belpolitikai Napló

63 éve ezen a napon szabadították fel az Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs tábort, ahol több mint egymillió embert gyilkoltak meg

Megemlékezést tartanak vasárnap a fővárosi Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban. 63 éve ugyanis ezen a napon szabadították fel az Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs tábort, ahol négy és fél év alatt több mint egymillió embert gyilkoltak meg. Az áldozatok közül minden harmadik magyar állampolgár volt. A felszabadítás napjának tiszteletére az ENSZ 2005-ben a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította január 27-ét.

A Holocaust Közalapítvány és Az Élet Menete Alapítvány közös megemlékezését vasárnap délelőtt 11 órakor tartja a fővárosi Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban. Az esemény nyitóbeszédét az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövete, Igor Szergejevics Szavolszkij mondja el. Később gyertyát gyújtanak az emlékfal előtt.

A megemlékezés hivatalos programja után tárlatvezetéssel lehet megtekinteni az Emlékközpont állandó kiállítását. A kiállítás témája a magyar holokauszt. “Célja, hogy a faji ideológia által fizikai megsemmisítésre ítélt magyar állampolgárok, azaz a zsidók és a romák szenvedéseit, üldöztetését és legyilkolását elbeszélje és bemutassa.”

Comments are closed.