Forrás: Híradó

Belpolitikai Napló

63 éve ezen a napon szabadították fel az Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs tábort, ahol több mint egymillió embert gyilkoltak meg

A Holokauszt áldozataira emlékeztek világszerte. Hatvanhárom éve ezen a napon szabadult fel az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor, ahol több mint 1 millió embert – köztük csaknem félmillió magyart – gyilkoltak le a nácik.

A nagyításhoz kattintson a képre

Több mint hatmillió, főként haláltáborokban meggyilkolt emberért szólt a zsoltár a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. A megemlékezésen az orosz nagykövet azt mondta, a holokauszt azért történhetett meg, mert hiányzott a fasizmus elleni világméretű összefogás.

Az egykori szemtanúk, túlélők, idősek és fiatalok közösen gyújtottak gyertyát az áldozatok emlékfala előtt.

Auschwitz volt az európai zsidóság és cigányság tervszerű kiirtásának egyik központja. A nácik négy és fél év alatt több mint 1 millió embert hurcoltak ide. Köztük csaknem félmillió magyart. Legtöbbjüket néhány napon belül elpusztították.

Amikor 1945. január 27-én a szovjetek bevonultak a táborba, alig hétezer foglyot – szinte csak nőket és gyerekeket – találtak.

Az egykori haláltáborban is virágokkal és imával emlékeztek a népirtás áldozataira. „Ilyenkor mindenkiben ugyanazok a máig megválaszolatlan kérdések merülnek fel: Miért nem bombázták le a vasúti síneket? És miért nem akadályozta meg senki ezt a borzalmat?” – mondta az emléknapon Ehud Olmert izraeli kormányfő.

Közben a jeruzsálemi Jad Vasem múzeumban háromnapos konferencia kezdődött a Holokausztról. A megemlékezés célja most is, mint minden évben, az, hogy a világ soha ne felejtse el a történteket, és hogy a borzalmak soha többé ne ismétlődhessenek meg.

Comments are closed.