Forrás: Magyar Hírlap

Tenisz

Minden sorozat megszakad egyszer. Federer az ausztrál bajnokságot megelőzően megszakítás nélkül tíz Grand Slam-versenyen jutott el a döntőig – most nem. A svájci világelső a 2004-es Roland Garros óta most először szenvedett vereséget 3:0-ra, vagyis úgy, hogy egyetlen játszmát sem tudott nyerni. Federer ugyanis tegnap játszmanyerés nélkül kapott ki a harmadik helyen kiemelt Novak Djokovictól.

Pedig a mérkőzés jól indult Federer szemszögéből, az első játszmában 5:3-ra vezetett, és a szerb adogatásánál 0:30 volt az állás. De Djokovic nem adta fel, kétszer elnyerte Federer adogatását, és ezzel övé lett a játszma is. A szerb teniszező aztán a második szettben is folytatta kitűnő játékát, csak 5:1 után vesztett két játékot. A harmadik játszmában mindenki hozta a saját adogatását, így a rövidítés döntött. Ebben is Djokovic volt a jobb, és végül úgy jutott túl hat mérkőzésen és került a döntőbe, hogy játszmát sem vesztett.

Pedig Federer csak önmagához képest játszott gyengébben, egy ilyen teljesítménnyel nagy valószínűséggel egy-két kivételtől eltekintve végigverte volna a világ legjobbjait. „Tudom, nem ez volt életem legjobb mérkőzése – mondta Federer. – Nem adogattam úgy, ahogy szerettem volna. Djokovic nagyon jól bejátszotta a pályát, nem sok esélyt adott nekem. Sok olyan mérkőzést nyertem már, amelyen nem vártam győzelmet magamtól. Most viszont egy kicsit csalódott vagyok, de előre tekintek, és bízom benne, hogy lesz ez még jobb is.”

A svájci játékosnak tehát nem sikerült az újabb csúcs, hiszen ha meg tudta volna nyerni az ausztrál bajnokságot, akkor három Grand Slam-versenyen ért volna el mesterhármast – ez Wimbledonban és a US Openen már sikerült neki.

„Életem legjobb játékát nyújtottam – mondta Djokovic. – Az igazán fontos pillanatokban kitűnően sikerültek az adogatásaim és az ütéseim. Számomra szinte hihetetlen, hogy a valaha volt legjobb teniszezőt egy ilyen fontos versenyen le tudtam győzni. Két olyan játékos jutott a döntőbe, akinek korábban ez sohasem sikerült. Azt hiszem, a tenisznek jót tesz az, hogy új arcokkal ismerkedhetnek a nézők a döntőben.”

Az igazi új arc azonban nem ő – tavaly a US Openen Federertől kapott ki a döntőben – hanem Jo-Wilfried Tsonga lesz, aki nem kiemeltként került a fináléba. Ha a fiatal francia teniszező – aki 2002-ben és 2033-ban Markosz Bagdatisszal a legjobb ifjúsági játékos volt a világon – győzne a döntőben, akkor Gustavo Kuerten 1997-es párizsi sikere után az első nem kiemelt játékos lehet, aki Grand Slam-versenyt nyer. Ausztráliában 1976-ban a helyi Mark Edmondson volt az utolsó, aki ilyen pozícióból bajnok lett.

Persze nem Tsonga a vasárnapi, magyar idő szerint 9.30 órakor kezdődő döntő esélyese, noha a korábban sok-sok sérüléssel bajlódó teniszező az ausztrál bajnokság eddigi mérkőzésein remek játékot produkált, kiemeltek sorát győzte le. Ő maga Rafael Nadal elődöntőbeli legyőzése után – egyáltalán nem nagyképűen – azt mondta, úgy játszott, hogy ezzel a játékkal bárkit legyőzött volna. A nagy kérdés, hogy Djokovic ellen meg tudja-e ismételni eddigi teljesítményét. Djokovic ezzel kapcsolatban azt mondta: „egy Grand Slam-verseny döntője teljesen új helyzet elé állít mindenkit. Ez nem egy a mérkőzések közül, ennek a légkörét meg kell szokni, így én leszek előnyben.”

A női egyes döntőjét lapzártánk után, éjjel Marija Sarapova és Ana Ivanovic játszotta.

Férfi egyes, elődöntő: Djokovic (szerb, 3.)-Federer (svájci, 1.) 7:5, 6:3, 7:6.

Női páros, döntő: A. Bondarenko, K. Bondarenko (ukrán)-Azarenka, Peer (fehérorosz, izraeli, 12.) 2:6, 6:1, 6:4.

FG

Comments are closed.