Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2008. január 26.

A Magyar Antifasiszta Liga (MAL) újabb nyilatkozatban tiltakozott „a Jobbik, a Magyar Gárda és a szélsőjobboldal roma honfitársaink ellen irányuló rasszista uszító megnyilvánulásai miatt.”

Közleményükben emlékeztetnek: „az utóbbi hetekben megsokszorozódtak az embertelen és rasszista támadások a magyarországi roma népesség ellen. A Magyar Gárda parádézik és megfélemlít, a Jobbik vezetője az úgnevezett „cigánybűnözés” emlegetésével uszít. Meggyalázták a roma holokauszt áldozatainak emlékművét, jobboldali politikusok roma ellenes kijelentésekre ragadtatják magukat. Egy magát roma politikusnak nevező személy, arcátlan módon, nem átall romákat toborozni egy romaellenes szervezetbe, a Magyar Gárdába.”

A MAL vezetői kifejezték meggyőződésüket, hogy „a bűnözés „etnicizálása” annak valóságos társadalmi okaira borít fátylat. A megélhetési bűnözés és az erőszak ugyanis szorosan összefügg azzal a szegénységgel és kirekesztettséggel, amely nemcsak roma honfitársainkat sújtja.”

A Liga bízik abban, hogy „a társadalom józanul gondolkodó, demokratikus többségének” összefogása, a határozott és erélyes tiltakozása „képes lesz gátat szabni a riasztó, szélsőséges, romaellenes megnyilvánulásoknak.”

„A Magyar Antifasiszta Liga határozottan elítéli ezeket az embertelen, rasszista akciókat, nyilatkozatokat, rendezvényeket és teljes szolidaritásáról biztosítja roma honfitársainkat” – áll a nyilatkozatban.

(OS)

Ajánlott Cikkek

Nem oszlikDebreczeni József ledorongolóinakA Magyar Antifasiszta Liga felhívása a magyar újnácizmus ellen, különös tekintettel a Magyar Gárdára!Országos antifasiszta szervezetet állítanának szembe a gárdával

Comments are closed.