Forrás: Magyar Hírlap

Levegőbe leadott lövésekkel és vízágyúval akadályozták az egyiptomi hatóságok, hogy feldühödött palesztinok törjenek be az országba.

Újabb helyen bontották meg a palesztinok a Gázai övezetet Egyiptomtól elválasztó határt. A szemtanúk szerint egy hatalmas sárga buldózerrel estek a kerítésnek a szomszédos országba átjutni vágyók. A kairói hatóságok korábban részlegesen lezárták a rafahi átkelőt, és csak a Gázába visszatérőket engedték át. A határ másik oldalán a területet tavaly nyár óta a hatalma alatt tartó Hamasz fekete ruhás, maszkos tagjai ellenőrizték az emberek csomagjait, fegyverek és más tiltott áruk után kutatva. A szélsőséges szervezet támogatja a határzárást.

Az átkelés megakadályozása miatt feldühödött tömegek kövekkel dobálták az egyiptomiakat és összecsaptak a rendőrséggel. A hatóságok eleinte a levegőbe leadott lövésekkel figyelmeztették a háborgó palesztinokat, majd vízágyút vetettek be ellenük.

Az izraeli hadsereg eközben megemelte a készültségi szintet, és lezárta az autóutat, amely az Egyiptomot a Gázai övezettől elválasztó határ mellett húzódik. Jeruzsálem attól tart, hogy a radikális fegyveresek is lehetnek azok között, akik az átkelőn ellenőrzés nélkül jutottak át – értesüléseik szerint a Hamasz az áttört határszakaszon terroristák százait juttatta Egyiptomba. A veszélyesnek ítélt útszakasz kiiktatása mellett erősebb intézkedést is alkalmaztak: két légicsapással sújtották Rafah területét. A biztonsági és egészségügyi források szerint a Hamasz fegyveres szárnyának négy tagja vesztette életét az akcióban.

(MH)

Comments are closed.