Forrás: hirszerzo.hu

A szlovák rendőrség az elmúlt néhány napon már a második razziát folytatja le iskolások körében. A 13 éves neonácik ellen nem indítanak eljárást, a 16 éves uszítók azonban már büntethetők.

A neonáci mozgalmat népszerűsítő középiskolás ellen indult eljárás Szlovákiában – közölték a szlovák hatóságok csütörtökön. Az ország északnyugati részében, Trencsén megyében néhány nap leforgása alatt a rendőrség már a második iskolai razziát hajtotta végre szélsőséges fiatalok ellen.

A hét elején egy Trencsénhez közeli község általános iskolájában egy 13 éves fiútól szélsőjobboldali együttesek nevével, náci jelképekkel telefirkált könyvborítókat, tanszereket foglaltak le. A tanuló ellen nem indulhatott eljárás, mert kiskorú.

Más azonban a helyzet az egyik trencséni szakközépiskola 16 éves diákja esetében. Ő büntetőjogi szempontból már nagykorúnak számít. Az elmúlt fél évben, és különösen a napokban nyíltan az újfasiszták támogatására biztatta iskolatársait, öltözékén, különféle személyi tárgyain számos náci, neonáci jelképet viselt – közölte a Trencséni Kerületi Rendőr-főkapitányság. Kedden például lejátszotta nekik a Combat 18 szélsőjobboldali zenekar egyik, a bőrfejűek életével foglalkozó zeneszámát, és közben végig a hitleri karlendítéses köszönést mutatta. Mivel fiatalkorúról van szó, az ilyenkor kiszabható leghosszabb, hároméves szabadságvesztés felére számíthat.

Szlovákiában az elmúlt egy-két évben egyre gyakrabban és egyre merészebben lépnek fel a szélsőjobboldali fiatalok. Idén Újév hajnalán például szlovák és cseh neonácik nyolc romát támadtak meg a közép-szlovákiai Korpona városban anyílt utcán, néhány méternyire attól a helytől, ahol százak ünnepeltek. Azóta több tettes ellen is eljárás indult.

A szélsőséges nézetek a tizenévesek körében is egyre terjednek. Jól árulkodik erről például az az eset is, amikor az év elején egy északkelet-szlovákiai diák városa futballpályáján szlovákul a friss hóba taposta: „Heil, Hitler él!”

FH

Comments are closed.