Forrás: NOL

Minél nagyobbak a ráksejtek, annál alacsonyabb frekvencia hat

Népszabadság * Szekeres Júlia * 2008. január 22.

Az agytumor világosvörös foltja csökkenhet az elektromos mezőbenA folyamatosan változó elektromos mező segíthet egyes agytumorok növekedésének megállításában. Egy izraeli kutatócsoport, Eilon Krison vezetésével egy új típusú terápiás módszert dolgozott ki, amelyet sikerrel alkalmaztak tíz glioblasztómában, az agytumor egy rendkívül agresszív formájában szenvedő betegen.

A betegek fejbőrére váltóáramot kibocsátó elektródákat erősítettek. Az elektródákat a páciensek éjjel-nappal viselték, több mint egy éven át.

Az eredmények rendkívül biztatóak. Az így kezelt tíz önként jelentkezett beteg közül négy esetében megállt a rákos szövet burjánzása, további négynél csökkent a tumor nagysága, egy páciens pedig teljesen meggyógyult. Átlagosan mintegy duplájára nőtt az ebben a betegségben jellemző túlélési idő. Az egyetlen negatív mellékhatás bőrirritációk megjelenése volt, az elektródák viselésének helyén.

A betegek koponyájára erősített elektródákat egy hordozható akkumulátor segítségével 200 kiloherz frekvenciájú váltóárammal látták el. A kísérlet során bebizonyosodott, hogy az elektródák által keltett elektromos mező közvetlenül avatkozik be a ráksejtek kialakulásába: károsítja a sejtosztódásban kulcsfontosságú magorsókat, amelyek a megkettőződött kromoszómaállományt az utódsejtekbe rendezik, tulajdonképpen „kétfelé húzzák” az osztódó sejt örökítőanyagát.

A magorsókat mikrotubulusok, apró fehérjecsövecskék alkotják. A váltakozó irányú elektromos mező megzavarja a töltéssel rendelkező mikrotubulusok kiépülését, ezért a magorsó nem tudja betölteni feladatát, és a sejtosztódás elmarad. A csövecskék képződésére azonban csak a megfelelő irányú elektromos mező van hatással. Mivel ezek a tubulusok minden sejtben eltérő módon helyezkednek el a térben, az új kezelési módszer alapötlete az, hogy szisztematikusan változó irányú elektromos mezőt használ. A terápiás készülék nagyjából másodpercenként képes megváltoztatni az elektromos mező irányát, hogy lehetőleg minél több, képződő mikrotubulust sikerüljön a megfelelő szögből eltalálni.

Mivel az egészséges agysejtek nem, vagy csak rendkívül ritkán osztódnak, a terápia csak a burjánzásra hajlamos ráksejtekre van hatással. Meghiusítja az osztódási folyamatot, esélyt teremtve a beteg gyógyulására.

Most a kutatók egy nagyobb tanulmány keretében 200 önként jelentkezőn tesztelik a módszer hatékonyságát. A glioblasztóma mellett, az agy más tumoros elváltozásait is próbálják váltóárammal ostromolni. A kísérletek jelenlegi, kezdeti szakaszában már fény derült arra, hogy a különböző tumorfajták eltérő frekvenciájú váltóáramra reagálnak: minél nagyobbak a tumorsejtek, annál alacsonyabb frekvenciájú áram bizonyult hatásosnak.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.