Forrás: hirszerzo.hu

A körmendi gyerekgyilkosság körüli bizonytalanságok a zsidó vérvád legendáját is napvilágra hozták. 2007 nyarán a magyar radikális jobboldal egyik lapja, a Magyar Jelen hosszú cikket tett közzé, melyben részletes vizsgálódásaikra hivatkozva azt állítják: a meggyilkolt körmendi kislány zsidó rituális gyilkosság áldozata lett, melyhez így, vagy úgy köze van, vagy lehet a rendőrségnek, az SZDSZ-nek, és Salomon Berkowitz Traubi-gyáros üzletembernek egyaránt.

A középkorból származó legenda szerint a zsidók pészach, a zsidó húsvét idején keresztény gyermeket ejtenek foglyul, akinek a kóser vágás (saktolás) szabályai szerint elvágják a nyakát, a vérét pedig felfogják és rituális célokra használják. A vérvád túlélte a középkort, sőt Közép- és Kelet-Európában a XX. század elejéig több olyan eset fordult elő, mikor gyilkosság, rejtélyes haláleset következtében zsidókat vádoltak rituális gyilkossággal. Az ebből lett perek túlnyomó részében azonban a bíróságok előtt elbuktak a vádak.

Az egyik leghíresebb, világszerte ismertté vált vérvád-per az 1882-83-as „tiszaeszlári per”. Húsvét előtt a faluból eltűnt egy keresztény cselédlány, Solymosi Eszter. A vád a helyi, és a húsvét miatt épp a faluban tartózkodó ortodox zsidókra esett. Az országos visszhangot kiváltó ügyben a védelmet a neves kormánypárti politikus, ügyvéd és író Eötvös Károly vállalta, a beinduló antiszemita mozgalom elleni harc jegyében. A zsidókat végül felmentették, az antiszemiták ellen pedig Tisza Kálmán miniszterelnöktől kezdve az emigráns Kossuth Lajosig számosan felemelték a szavukat.

A Toroczkai László nevével fémjelzett Magyar Jelen az utolsó ismert vérvád-perek után mintegy száz évvel, számos, a vérvád mítoszát leromboló tudományos munka után ismét előszedte a rituális gyilkosság vádját.

Megdöbbentő tényfeltárás

Toroczkaiék okfejtése meglehetősen nagyvonalúan bánik a tényekkel. Az azóta számtalanszor cáfolt tiszaeszlári vád elemeit veszik alapul. Fontos momentum szerintük, hogy például mindkét eset április elsején történt. A szerzők a körmendi bűneset leírásai alapján azt is biztosra veszik, hogy a lány nyakán fültől-fülig érő saktervágás található.

A suttogo.hu hungarista lapról származó forrás azt is tudni véli, hogy a városban aznap haszid zsidók jártak. Innentől viszont logikus a következtetés, hogy a nyomozás elején többek által látott mediterrán típusú, „fekete hajú” és szakállas férfi haszid zsidó lehetett. Sőt a nyomozáskor a lány nadrágjában talált hosszú hajszál, melynek amúgy nem sikerült az eredetét tisztázni, nyilván a szüzességet megállapító rituálé miatt kerülhetett oda, bár a nyomozás semmilyen szexuális eredetű nyomot nem talált a lányon.

A Traubi lehet a kapcsolat? (Fotó: Járdány Bence)

A mást megállapító nyomozás nem jelenthet bizonyosságot egy igazi hazafinak, mivel a történet elvarratlan szálai a háttérben lévő sötét erők fenyegetésével végződnek, „senki nem mer beszélni”, és azt is tudni véli Toroczkaiék informátora, hogy az egyik nyomozást vezető rendőr zsidó volt. Ha pedig rendőrség, akkor bekerül a képbe többek közt az akkori Vas megyei főkapitány, a 2006 őszi zavargások idején országos rendőrfőkapitány Bene László, és Kuncze Gábor, aki ekkor éppen belügyminiszter volt.

A történetnek ezzel még nincs vége, mivel egy huszárvágással Salomon Berkowitz, a Traubisoda körüli botrányairól ismert üzletember is bekerül a képbe, aki ugyebár „fundamentalista”, magyarul ortodox zsidó, és éppen ekkor avatja gyárát a Körmendhez közeli Szombathelyen. Az ortodoxokról pedig tudja jól mindenki, hogy szigorúan ragaszkodnak hagyományaikhoz, mint amilyen a szerzők szerint a rituális gyilkosság is.

Kinek az eszköze Tánczos Gábor?

Az írás nagymértékben támaszkodik Balaton Balázs újságíró – cikkünk első részében említett – Tánczos-könyvére is, de onnan is inkább csak azokat a részeket véve át, melyek illeszkednek a koncepcióba. Így a Magyar Jelen szerzői jelentéktelennek minősítik a szerző azon feltevéseit, hogy esetleg az apa, vagy üzlettársi köre, szeretője állhat a gyilkosság mögött, holott Balaton Balázs könyvében folyamatosan utal erre a lehetőségre.

A kétdimenziós világkép szép példája, hogy a szerző nem érti, az állammal „szembemenő” Balaton, állítólagos megveretése után miért az „izraeli kötödéseiről ismert” In-Kal Securityvel védi magát.

A Magyar Jelen hasábjain két részletben megjelent „Vérgyilkosság, zsidók, titkok, döbbenet” című oknyomozó riport, vagy egyes elemei szétterjedtek a szélsőjobbos szubkultúrában. Átvette őket a kuruc.info és számtalan hasonló nemzetmentő lap és blog. A mozgalom azonban ennél többet is akart tenni a minderről feltehetőleg nem sokat tudó Tánczos Gáborért. Kovács Géza, a Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) elnöke Morvai Krisztinához fordult jogorvoslatért. A MÖM tüntetni is szeretett volna Körmenden, de az ősszel tervezett rendezvényt lefújták.

A szélsőjobb vélekedése szerint a hatalom Tánczos Gábort csak eszközként használta fel arra, hogy falazzon a „sötét erőknek”, vagy legalábbis elfedje saját tehetetlenségét. A jelek szerint azonban az évek óta börtönben ülő és napokban szabaduló Tánczos Gábor a szélsőjobb számára is csak eszköz, amin keresztül ismét bizonyíthatja a rendőröktől az SZDSZ-en át a haszid zsidókig terjedő magyarellenes világösszesküvés rémképét. Egyelőre úgy tűnik, nem túl nagy sikerrel.

Kiss Ádám

14 hozzászólás to “Tiszaeszlár, újratöltve: vérváddal a traubis üzletember, az SZDSZ és az ortodox zsidók ellen”

  1. miki

    Tessék mondani az igazi gyilkosok ÖNKÉNT elmennek a gyilkolásuk után a rendőrségre tanúskodni, mint ezt T.G. tette??? Ezzel csak arra akarok utalni, hogy szerintem NEM ő volt a tettes….

  2. Anonimus

    Aki kicsit is ismeri a koser konyhàt, nem mond olyan marhasàgot, mint Toroczkai. A koser konykàban a hust ki kell véreztetni,a véres hus nem fogyaszthato. Akkor pont az ünnepi kalàcsot teszik tréflivé a vérrel?! Tulhaladott, primitiv antiszemitizmus Toroczkai vàdja. De nem veszélytelen.

  3. joseweiss

    BORZASZTO HOGY MENYI ALJAS GYULOLET VAN magyarorszagon szomoru

  4. profi

    Most őszintén!
    Melyik normális,ismétlem normális ember vesz komolyan ekkora baromságot???
    Vérvád meg ilyenek egy nagy hülyeség,csak arra jó hogy szitsa azokat az indulatokat,amivel normális ember nem is foglalkozna.

  5. barisel

    Létezik az a népréteg amely hisz a farkasemberek, a vámpírok, a boszorkányok létezésében. Felnőtt korú, látszólag világos tudattal rendelkező egyedek, akik ha nem a saját eszmetársaik körében tartózkodnak, akkor jól kezelhetőek. A baj akkor kezdődik, amikor egymásra talának. Ha két-három ilyen szellemi torzulásban szenvedő figura összejön és valamelyikőjükre rájön a borzonghatnék, akkor hihetetlen meséket találnak ki. Egymásra tromfonak rá. Egyre véresebbek, egyre rémségesebbek az elbeszélések, és „természetesen” megtörténtek, „sokan látták”, vagy hiteles, köztiszteletben álló személyekre hivatkozva adják elő. Ennek a rétegnek mindent el lehet adni. Vezetőik saját érdekeiknek megfelelően tudják manipulálni őket.
    Szerintem most is erről van szó. A hatalomra törekvő szélsőjobbnak nincsennek gátlásai; minden eszközt megragad céjai elérésére. A csúcsra akar kerülni bármiáron, akár ha néhány napra is. Akár nemzete kárhozata árán is.
    Három évtizeddel korábban még úgy gondoltam, hogy az ismeretterjesztés, a vallási rituáléknak mindenki számára megismerhetővé tételével el lehet oszlatni a szellemi homájt. Tévedtem. Tévedtem?
    barisel

  6. profi

    Ugyan kedves Barisel!
    Sem a jobb,sem a bal oldalon,de még középen sem hisz el normális ember ekkora marhaságot.
    Szerintem még az sem aki ezt forszirozza,ez már a hülyeség teteje!

  7. (kecskeméti)

    Olvastam az említett „leleplezést”, valóban elképesztő!
    Azonban! Miután ismerjük a honi táptalaj termékenységét, nem kellett volna már régen reagálni pl. arra a „tényre”, miszerint a helyszínről eltünt a vér?!? Az április 1. önmaga sem szerencsés dátum…..
    Hasznos lenne végre gondoskodni a gyors és pontos tájékoztatásról egyéb dolgainkban is!

  8. profi

    Milyen április 1. milyen eltünt vér??? Ez ugy baromság ahogy van!!!!

  9. Kecskeméti Károly

    Három nap csönd után ideje reagálni, mások helyett is.
    Az említett szövegben „perdöntő tényként” olvasható a dátum-egyezés a tiszaeszlári esettel. Ez lehet véletlen. Az viszont a rendőrségi iratokból nyilván egyértelműen megtudható, valóban „eltünt”-e a nem kevés vér a helyszínről. Ha ez nem igaz, a történet egyértelműen nevetséges.
    Az ilyen és hasonló támadásokra ajánlatos tényekkel reagálni, rámutatni a logikai, ténybeli tévedésekre. Ennek van súlya, haszna, mert a hívek előtt is hiteltelenné teszi a mondókát. Kevésnek érzem elintézni ennyivel: baromság.
    Beszéljük meg!
    Üdv.!

  10. sofar

    Itt? :shocked:

  11. K.K.

    Nem a konkrét esetre gondoltam (itt az állítás megvizsgálását, ellenörzését és publikálását érzem fontosnak), a mindenkori, egyszavas reagálások hasznáról, vagy ártalmáról talán időszerű lenne beszélgetni……….

  12. profi

    OK.megbeszélhetjük,de annélkül hogy részletekbe mennénk,ez a vérvád féle história ugy baromság ahogy van/sajnálom jobb szót hirtelen nem tudok/.Csak arra jó,hogy agyament embereket agyament emberek egy nem létező hülyeséggel ráhangoljanak valamire,amire nincs szükség,és mindannyiunknak tenni kell azért hogy ne is legyen.
    Ez ellen nem csak nekem hanem minden normális gondolkudásu honfitársunknak is kell/kellene/tenni!!!!!!!!!!!!!!!!

  13. kecskeméti károly

    Nagyon igaz, tenni KELLENE, és az esetek nagy többségében nem történik meg a baromság cáfolata.
    Emlékezzünk a néhány héttel ezelőtti TV2 Mokka-beli jelenetre. A blogger úrtól megtudhatta a nagyérdemű, milyen finomságok olvashatóak a Talmudban. (Többek között a vérvádat „alátámasztó” mondatok.) A kérdező – nem lévén szakember – nem vitatkozott, nem is csodálkozott különösen, udvariasan elköszönt gyakori vendégétől. Itt, szerencsére Köves Slomo rabbi lehetőséget kapott megszólalásra, bárcsak biztos lehetnék abban, mindenkit meggyőzött.
    A körmendi üggyel kapcsolatban azt érzem veszélyesnek, hogy a „leleplező” anyag megjelenése óta nem olvastam hiteles forrásból kommentárt a „hová lett a vér?!?”, lássuk be, nem elhanyagolható kérdésről. Ha annyi ezresem lenne, ahány honfitársunk masszív meggyőződésének újabb igazolásaként örült (és máig örül) a cikk feltételezésének, a Sófár társalgójának tisztelt tagjait Mauritiusra invitálnámn további diskurzusra….
    Most ennyit! (Rövidesen egy cikket másolok ide keresztény parlamenti pártunk egyik kiadványából…..)

  14. kecskeméti károly

    Noha kétséges, h. bárki elolvassa, de ígértem, íme tehát néhány pontosan kimásolt idézet. A Kereszténydemokrata Néppárt kiadványában (PESTBUDAPEST PORTA, I. évf., 8. szám 2007. nov.-dec.) olvasható a teljes anyag, valamint egyéb opuszok.

    „LEFELÉ A LÉTEZÉS LEJTŐIN
    avagy lesz-e új nemzet-program?

    Magyarország rohamos gyorsasággal süllyed a káosz és anarchia felé. Kísérletet kell tehát tenni e válság megértésére, már feltéve, hogy maradt még kellő életösztön bennünk arra, hogy visszaforduljunk erről a végzetes lejtőről.
    ….
    A válság második fő szintje a „rendszerváltás” rendszerének az egyre nyilvánvalóbb bukása. Annak a világossá válása, hogy ez a rendszer sem demokráciát, sem függetlenséget nem hozott a magyarságnak. A rendszer ugyanis csupán egy újabb „birodalmi” függést és kifosztást próbál a szuverenitás és demokrácia ócska színpadi díszleteivel elfedni.
    ….
    A teendő tehát, hogy először is „visszaszerezzük saját nyelvünket”, ezen a nyelven kimondjuk a rendszerváltás rendszerének bukását, és, hogy a korrupt, kollaboráns politikai oligarchiákat arra kényszerítsük, hogy „új alkut” kezdeményezzen a „birodalommal”, amely, mint hallottuk, „felvásárolta” a hazánkat. Nincs más hátra, „vissza kell venni”! Legalábbis, amíg van mit!

    Bogár László, az Antal és az Orbán kormány államtitkára.”

    Gondolom, nem én voltam az egyetlen, aki azonnal megjósolta a reakciókat arra a szerencsétlen, a következményekre nem gondoló, Izraelben elhangzott kijelentésre. Kapcsolódva eredeti mondandómhoz: népszerű fórumokon azonnal reagálni kellett volna illetékeseknek. Átláthatóvá tenni az onnan érkező befektetéseket, valódi méretüket, súlyukat, részesedésüket. Buta szemérmesség, indokolatlan titkolózások ezek nálunk. Máshol jóval nyitottabbak ilyen ügyekben, eleve elvéve a mikrofonokat a kórusok elől…..
    Emlékeztetnék: Bogár úr nem akárki. Fontos kormányzati pozíciókban tevékenykedő, bizonyára diplomás, környezetében tekintélyes és aktív politikusa 2008. Magyarországának.
    „Újabb birodalmi függés”?!? Szeretett hazánk „kifosztása”?!? Ha ő valóban ezt gondolja, mi várható „egyszerű” honfitársainktól, akiknek már nagyszüleik is hasonló meggyőződések közepette nőttek fel?
    Nos?!?