Forrás: hirszerzo.hu

A helyi Fidesz-frakcióvezető viccét az MSZP két egyéni nyíregyházi képviselője antiszemitának tartja.

Vita alakult ki az MSZP és a Fidesz között egy, a nyíregyházi önkormányzati ülésen elhangzott vicc miatt; a szocialisták antiszemitának tartják azt, míg az ellenzési politikusok nem, s visszautasítják annak minősítést.

Vojnik Mária és Tukacs István, az MSZP nyíregyházi egyéni országgyűlési képviselői közleményükben pénteken azt írták: „A leghatározottabban tiltakozunk az ellen, hogy a holokauszt áldozatai, túlélői és azok hozzátartozói olcsó humor tárgyát képezzék”.Hozzátették:”Semmiféle tréfálkozásnak nem lehet tárgya a hazánkban lappangó gyűlölet, vagy ennek burkolt helyeslése”.

Hajzer László, a Fidesz-KDNP nyíregyházi önkormányzati frakcióvezető-helyettese ugyancsak közleményben reagált: „Az általam elmondott vicc nem antiszemita.”

Az MTI hivatalos forrásból nyert információja szerint Hajzer László, helyi képviselő, ügyvéd, volt megyei rendőr-főkapitány az önkormányzat képviselő-testületének január 14-ei ülésén, az egyik napirend témához hozzászólva mondta el a viccet, amelynek csattanója az volt: „Nincs nálunk antiszemitizmus, de lenne igény rá”.

A szocialista országgyűlési képviselők közleményükben felszólították a Fidesz helyi vezetőit, hogy fogalmazzák meg véleményüket a képviselő „bárdolatlan magatartásáról”, éskövetelték, hogy a nyilvánosság előtt számoljanak el a képviselővel kapcsolatos személyi döntésükről. Egyben felszólították Hajzer Lászlót is, hogy „kövesse meg a város testületét, és Nyíregyháza polgárait és vonja le az ügy személyi konzekvenciáit”.

Hajzer László szerint Vojnik Mária és Tukacs István „szánalmas kísérletet tesz arra, hogy a nem létező antiszemitizmus rémével próbálja elterelni a figyelmet a kormány és saját maguk kritikán aluli és a választóik akaratával ellentétes ténykedésről”.

MTI

17 hozzászólás to “„Nincs nálunk antiszemitizmus, de lenne igény rá” – csattanó a nyíregyházi testületi ülésen”

  1. Rudas János

    Nahát, ekkora baromsággal már régen találkoztam. (Pedig azért akad egynéhány.)
    A „Nincs nálunk antiszemitizmus, de lenne igény rá” mondás („bonmot”) évek – ha nem évtizedek – óta forgalomban van. Nagyon jópofa szöveg az én fülemben. Egy erre szakosodott közmondás- vagy szólástörténész talán azt is meg tudná mondani, hogy honnan ered. Az szinte biztos, hogy nem H.L. találta ki – feltételezem, hogy belehelyezve a szövegkörnyezetbe, bizonyára „ülne” is.
    A baromság szerintem az, ahogy V.M és T.I. reagált. Nem ők az egyetlenek a politikai elitből, akik teljesen elvesztették a humorérzéküket (ha egyáltalán volt nekik), vagy ami számomra még fontosabb: az iróniájukat (na, ez bizonyára nem is lehetett nekik, a reagálásból ítélve). Könyörgöm, ne vegyük olyan komolyan magunkat!
    Ebből aztán törvényszerűen következik az olyan hasonló baromság, mint H.L. viszontválasza a kormányról stb.
    Lehet, hogy már nagyon utálom a politikusok hülyeségét, de az jó lenne, ha az ilyen kapitális ökörségektől megkímélnének. (Bár, az a gyanúm, hogy nem fognak.)

  2. Mayer Aranka

    Ízlések és pofonok……….
    Az emberek érzékenységét tiszteletben kell tartani.
    Engem mások jó humorérzékűnek tartanak. Különösebben érzékeny sem vagyok.Mégsem tartom viccesnek a beszólást, akármilyen régi is.
    Az ilyen szerintem ironikusan sem említhető, nemhogy viccesen.
    Vannak jó zsidó viccek, ez nem az volt. (A politikai elitnek különösen pédamutatónak kellene lenni még a viccelődésben is)

  3. Rudnay Gyula

    Csak kart okozunk magunknak a minden trivialis „antiszemita” megnyilvanulasokra adott vehemens reakcioinkkal, a kovetkezo okok miatt:

    a) A provokaciora valo reagalas biztos tudataban, minden feltunesre torekvo kis kozeleti figura osztonozve erzi magat a tovabbi „Judenhetz-ben” mert tudja hogy ezzel azonnali orszagos hirnevere, es bizonyos kozegben meg nepszerusegre is szamithat.

    b) Tovabba, a kis provokaciora adott hangos „porveres” azt a benyomast propagalja, illetve erositi a kozvelemenyben, hogy az antiszemitizmusnak a tenylegesnel szelessebb alapjai vannak, azzal az ugyancsk karos latszattal, hogy a zsidosag (es szimpatizansai) sajat javukra ohajtjak korlatozni a szolas-szabadsagot.

    A fenti reakcio helyett egy megveto mosoly, vagy az elkoveton valo joindulatu sajnalkozas kinyilvanitasa szimpatikusabbnak tunne a kozeletben, mint egy minden megjegyzesre „raharapo” humor vesztett es on-bizalom nelkuli kisebbseg benyomasa. Termeszetessen, tiltakozzunk es harcoljunk amikor igazan kell. Azonban a sok hangoskodas a trivialis okokban ala’mossa tiltakozasunk nyomatakat az igazan megerdemlo eletfontossagu ugyekben.

  4. NYZSH

    Mint „lokálisan is érintett” ,mint az „ügy” szereplőit
    személyesen is ismerő polgár,ha engem kérdeznek azt javasolnám a t. földieimnek,energiájukat hasznosítsák más célra: lett volna mit tegyenek a Kossuth-téri jobbikos „kiállítás”,vagy a „nemzeti őrsereget” avató helyi esperes tevékenysége ürügyén.
    Ha pedig országos ügyekben is fel akarnak lépni,ajánlom olvassák a Magyar Jelent és intézkedjenek!!

  5. profi

    Elolvasva néhány portálon a nevezett cikket nem láttam hogy a Jobbik,A Nemzeti Őrsereg
    vagy más jobb oldali szervezet viccelődött volna a holokausztal.Hogy állandóan képben vannak még megértem,de nem emlékszem arra hogy valamikor is izléstelen,mondhatnám felháboritó viccet meséltek volna erről a zsidóságot minden szempontból bizony nagyon mélyen /enyhe fogalmazás/érintő kérdésről.
    Saját véleményem:undoritó,és elitélendő ebben a sok millió áldozatot követelő témában bármilyen viccet gyártani,szórakozni.Vannak tabu témák/már a humor oldaláról/és ez éppen ez.
    Megjegyzés:Czuslágh et.is viccelődött már hasonlóképpen aki nem vádolható jobboldalisággal.
    Jó lenne már egyszer egyformán,elfogulatlanul,egyforma mértékkel mérni,és tények bizony makacs dolgok!

  6. Rudas János

    Na ne, kedves Mayer Aranka és még kedvesebb „profi”! Na ne!

  7. profi

    „Mit na ne!”kedves Rudas János?
    A tény az tény!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  8. Rudas János

    Az iróniahiány és önmagunk túlzottan komolyan vétele valóban tény. És sajnálatos tény.

  9. profi

    Ha Önök állitanak alamit az irónia,ha a másik oldal akkor az fasizmus.
    Mo.-on sem rasszizmus.sem fasizmus,sem antiszemitizmus nincs,csak hülye emberek hülye viccei.Cuslág elvtárs ellen nem volt ekkora felhördülés.mint a Gárda ellen,pedig a gárda
    semmit nem tett.

  10. sofar

    Kedves Profi gárdaparancsnok, kérlek hagyd abba ezen a portálon a gárdapromóciót, törődj bele, hogy akárhogyis erőlködsz, mi itten biztosan nem fogjuk megszeretni, még a Te a kedvedért sem 🙂

  11. profi

    Nem is várom,de legalább jó lenne ha értelmesen beszélnénk egymással,ha egyáltalán erre képesek vagytok.Ti nem ebben az országban éltek?

  12. profi

    Ez már régen a süketek párbeszéde.Ti nem vesztek semmiről tudomást ami nem a ti szátok ize szerint hangzik,legyen az igaz,legyen az tényszerü,legyen az valóság.
    Semmi kompromisszumkézség nincs bennete mások iránt,csak a kiválasztott nép számit nektek.Állandóan visszamutogattok,sem Istent sem embert nem ismertek,bárki közeledik felétek,mégha a legbecsületesebb módon.tisztán,öszintén is nem számit mert nem zsidó.
    Ja igen.Itt van az asztalomon előttem néhány belépési nyilatkozat a Gárdába.Sőt még roma származásu is van benne.Akkor ezek antiszemita zsidók,és rasszista romák???
    Sajnálom,de értelmesen nem lehet veletek beszélni.

    Ki lehet moderálni,mint ahogy biztos vagyok abban hogy meg is teszitek,nehogy más is olvassa!!!

  13. profi

    Azt nem is várom hogy megszeressen bárki is/egyébként nem vagyok parancsnok/csak megpróbálok,objektiv ,elfogulatlan lenni,ellentétben másokkal/sajnos/.

  14. sofar

    nem vagy parancsnok? :shocked: akkor ezt ki irta?

    [url=http://www.sofar.hu/hu/node/99915/5460][quote]ha hiszed ha nem mint a Magyar Gárda egyik parancsnoka kijelentem,hogy senkivel /legyen zsidó,roma,….bármi/aki becsületes semmi bajunk nincs[/quote][/url]

  15. profi

    Ezt én,de azóta sok minden történt velem,munkahelyi,ill.családi problémák stb.Én ha valamit vállalok csak akkor teszem ha minden erőmmel,teljes felelőséggel tudom tenni,ezért átadtam annak akinek több idelye,energája van rá.Ez igy müködik!
    Attól függetlenül az idézett kijelentésemet természetesen fentartom!

  16. sofar

    naja, mostanában [url=http://www.sofar.hu/hu/node/100671]rájár a rúd[/url] a gárdaparancsnokokra 😉

  17. profi

    Ejnye-ejnye,mintha valami örömet éreznék ki szavaidból!