Forrás: Népszava

Közös fellépésre kéri a főpolgármester a fővárosi pártok frakcióvezetőit a Magyar Gárda ellen. Demszky Gábor szerint a gárdisták korábbi megmozdulásai és nyilatkozatai alapján egyértelmű, hogy mai akciójuk „a demokratikus értékek, az emberi jogok, a tolerancia, a Budapesten mindeddig a többséggel békésen együtt élő vallási és etnikai kisebbségek ellen irányul”. Szerinte úgy lehetne gátat szabni a megosztó „gárdaszellemnek”, ha „tettekkel is megmutatják: elítélik a Jobbik és a gárda akcióját”. Ma este ugyanis a Jobbik szervezésében a Magyar Gárda felvonulást tart egy VIII. kerületi szakközépiskola környékén. Ide járt az a 18 éves fiú, akit a múlt héten egy veszekedés után egyik osztálytársa – a gyanú szerint – az utcán megvert. A fiú nem sokkal később belehalt sérüléseibe.

A rendezvényt a rendőrség tudomásul vette és biztosítja. Csécsei Béla polgármester tegnap tudatta: a képviselő-testület nyilatkozatban zárkózott el minden olyan párttól, egyesülettől és civil szervezettől, illetve azok rendezvényeitől, amelyek szélsőséges, gyűlöletkeltő elveket vallanak.

Eközben továbbra sincs még kitűzve az első tárgyalási nap a Magyar Gárda feloszlatásának ügyében – tudtuk meg. A Fővárosi Főügyészség december 17-én kérte a Jobbik alapította szervezet feloszlatását. A tavaly Tatárszentgyörgyön, a „cigánybűnözés ellen” tartott gárdás felvonulás alapján arra hivatkoztak: az árpádsávos jelvényekkel, fekete egyenruhában masírozó gárdisták tevékenysége „mások jogait és szabadságát sérti”. Vona Gábor, a gárda és a Jobbik vezetője akkor úgy reagált: nem félnek az eljárástól.

Lengyel Tibor

Pilsenben betiltották a neonáci felvonulást

A nyugat-csehországi Pilsenben betiltottak egy szombatra tervezett neonáci tüntetést. Pavel Rödl polgármester szerint nagyon veszélyes helyzet alakult ki, emiatt vissza kellett vonniuk a korábban kiadott engedélyt. „A szólásszabadságért” jelszóval szerveződő menet résztvevői amiatt akartak tiltakozni, hogy a rendőrség novemberben megakadályozta a neonácik menetelését az egykori prágai Zsidóvárosban.

One Response to “Egységes fellépést sürget Demszky a gárda ellen”

  1. profi

    Demszkinek inkább Budapest gyalázatos helyzetét /költségvetés,hitelek,közlekedési állapotok stb/kellene foglalkozni,ill.talán a KRESZ könyben leirtakat kellene ujra átnéznie.Láttam amikor az elmult évben a félelmet az arcán amikor tojással dobálták,szinte hisztizett.Biztosan szeretik a budapestiek!Talán nem ok nélkül.
    Miért van az hogy rokonszenv tüntetést még nem láttam,csak ellene demonstráló embereket.
    És most azt ne irja valaki hogy csak egy szük réteg utálja!!!