Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2008. január 18.

A magyar zsidók életét mentő Carl Lutz svájci diplomata 1944-es tevékenységét bemutató kiállítás nyílik a New York-i ENSZ-palotában január 27-én, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján. A New Yorkban február 28-ig látható kiállítást a hazai közönség is megtekintheti ezen a hétvégén, ma délután fél háromtól a budai Várban, Lutz néhai rezidenciáján, a Táncsics Mihály u. 1. szám alatti Kulturális Örökségvédelmi Hivatalban.

A 2005 májusában, a pesti Vadász utca 29. szám alatt berendezett emlékszoba falán eredetileg 350 név állt – mondta el lapunknak Vámos György újságíró, a Carl Lutz Alapítvány elnöke. Ma már több mint 500 magyar zsidó neve olvasható itt, akik 1944-ben, a Szálasi-uralom elől a svájci védelem alatt álló Üvegházban megmenekültek. A svájci védelem alatt állt házban 1944. július végétől a cionista ellenállók svájci védleveleket, kollektív védőútleveleket adtak ki. A háború után Carl Lutz zsidómentő tevékenységét Svájcban nem méltányolták.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

One Response to “A pesti „Üvegház” kiállítása New Yorkban”

  1. Menczel János

    A védleveleket készítő fiatalok egyike voltam. Az nem köztudott, hogy az Üvegháznak volt egy „testvérvára” is. Mikor készült, nem tudom, én 1944 karácsonyán ismerkedtem meg vele. Az üvegraktár egyik fala – nagy fal, tele üveglapokkal megrakott polcokkal – ajtóként nyitható volt, és átvezett a szomszédba, az MLSZ akkori székházába. Annak a pincéjében rejtőztünk sokan – nem tudom, hányan – az első felszabadító katonák megérkezéséig. Amikor a nyilasok megtámadták az Üvegházat és sok zsidót elvittek, a mi rejtekünket nem találták meg.
    Azért írom meg, mert nem sokan lehetünk az ott túléltek közül – én akkor 18 éves voltam, most 81 múltam.