Forrás: kultura.hu

Január végétől Pécsett látható az Anna Frank – történelem a mának című kiállítás. A tárlat, amely 2009-ig számos településre eljut majd, vasárnap zárta be kapuit első magyarországi állomásán, Budapesten, a Holokauszt Emlékközpontban.

(MTI) – Az amszterdami Anne Frank Ház kiállítása, amely tavaly augusztusban érkezett Magyarországra, január 25-től február 22-ig Pécsett, márciusban Hatvanban és Salgótarjánban, áprilisban Komáromban, Révkomáromban (Szlovákia), szeptemberben Nagyatádon, októberben Győrött, novemberben Sopronban, 2009 áprilisában pedig Szerbiában, Zentán látható majd.

A kiállításon Anne Frank naplójának idézetei és a Frank családról készült fotók szerepelnek. A tárlat ezek mellett egyéni történeteket és szemtanúk beszámolóit hívja segítségül az előítélet, az üldöztetés, az ellenállás, az emberi jogok és a demokrácia témájának kiemelésére.

A német zsidó családból származó Anne Frank (aki Magyarországon Anna Frank néven vált közismertté) 1933-ban menekült el szüleivel Németországból Hollandiába. A család a náci megszállás idején egy amszterdami házban bújt meg. A rejtekhelyet azonban 1944-ben árulás folytán felfedezték, a családot koncentrációs táborba hurcolták. A deportálást csak a családfő, Otto Frank élte túl.

Anne Frank anyjával és nővérével együtt a bergen-belseni koncentrációs táborban halt meg tífuszban, egy hónappal azelőtt, hogy az amerikai csapatok 1945-ben felszabadították a lágert. Történetét fennmaradt naplójából ismerhette meg a világ. A feljegyzéseket édesapja adta ki 1947-ben.

A kiállítás a holland mintára megszervezett diák-tárlatvezetéssel olyan népszerű lett, hogy a három éve megnyitott Holokauszt Emlékközpont legsikeresebb programjává vált, főként a középiskolás korosztály élénk érdeklődése jóvoltából.

A középiskolás és egyetemista diákcsoportokat saját kortársaik vezették végig a tárlaton, együtt beszélték meg a látottakat. A felkészített diák tárlatvezetők 2007 októbere és 2008 januárja között, 14 tanítási hét alatt 2560 diáknak mutatták be a kiállítást.

Comments are closed.