Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2008. január 12.

Fennakadásoktól, sőt botrányoktól sem mentes előzmények után, szombat hajnalig tartó utcabállal vette át Liverpool az Európa kulturális fővárosa címet.

Bacsó Péter filmrendező és Enyedi György geográfus, közgazdász kapta az idén a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány fődíját; az elismeréseket szombaton adták át Budapesten.

 

A díjátadó ünnepségen Glatz Ferenc köszöntötte a meghívottakat. A kuratórium elnöke a Magyar Tudományos Akadémián mondott köszöntőjében fontosnak mondta, hogy az Európai Unióban megmaradjanak a kis kultúrák, megőrizzék a kulturális sokszínűséget.

Az alapítvány kuratóriuma évente a Magyar Kultúra Napja (január 22.) alkalmából adományoz díjakat az oktatás, a kultúra, a tudomány területén kiemelkedő teljesítményt elért személyiségeknek.

Bacsó Péter, aki január 6-án ünnepelte 80. születésnapját, a magyar filmművészetben betöltött meghatározó szakmai életművéért részesült a fődíjban.

Enyedi György geográfus, közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tagja a társadalmi földrajz, a regionális fejlődés, a településfejlődés területén elért kimagasló tudományos eredményeiért kapta meg az alapítványi fődíjat.

A Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány a két fődíj odaítélése mellett Pázmány Péter felsőoktatási díjat adományozott Kiss Jenő nyelvésznek, Németh János jogásznak, Papp Lajos szívsebésznek és Winkler Gábor egyetemi tanárnak.

A Deák Ferenc kutatási díjat Buday-Sántha Attila egyetemi tanár, a közgazdaságtudomány doktora, Páldy Anna főorvos, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet igazgatóhelyettese, valamint Pálné Kovács Ilona jogász, politológus vehette át.

A Trefort Ágoston közoktatási díjat Kertész Lajos nyugalmazott egyetemi tanárnak, zongoraművésznek, Ladányi Gáborné nyugalmazott általános iskolai igazgatónak és Szabolcs Ottó történésznek, pedagógusnak ítélték oda.

A Kodály Zoltán közművelődési díjat Knáb Erzsébet, a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának főigazgatója, Novotny Zoltán újságíró, Szankovits Tibor népi iparművész és Vadas Vera, a Budapesti Zsidó Hitközség Idegenforgalmi és Kulturális Központjának igazgatója kapta.

Az alapítvány a Kodály-évfordulóra díjat adományozott Ujfalussy József zenetudósnak, egyetemi tanárnak.

A Kemény Zsigmond-díjat a Ghymes együttesnek, a Nemes Nagy Ágnes-esszédíjat Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténésznek ítélték.

A kuratórium 1993-ban hozta létre a díjakat a kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyiségek elismerésére. A díjakkal nettó ötszázezer forint, a fődíjjal egymillió forint jár. Mostanáig tizenkét alkalommal adtak át díjakat, s összesen 248-an kapták meg az elismerést.

A kuratórium elnöke Glatz Ferenc, tagjai: Honti Mária, Enyedi György, Horn Péter, Király Tibor, Kiss Gy. Csaba, Vékás Lajos, Láng István, Stark Antal és Várszegi Asztrik.

 

(MTI)

 

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.