Forrás: Magyar Hírlap

Jeruzsálemben tartotta tegnap utolsó megbeszélését Ehud Olmert izraeli kormányfő és Mahmud Abbasz palesztin elnök. Ma ugyanis Izraelbe érkezik George W. Bush, aki mindent feltett arra, hogy még elnöki mandátumának lejárta előtt történelmi áttörést ér el a Közel-Keleten, melynek nyomán létrejöhet a palesztin állam.

Olmert és Abbasz célja az lenne, hogy kidolgozzák az úgynevezett végleges megállapodást: felvázolják az állandó határokat, megegyezzenek Jeruzsálem ügyében és rendezzék azoknak a menekülteknek az ügyét, akik még Izrael születésekor, 1948-ban hagyták el földjeiket. A jeruzsálemi megbeszélésektől konkrétumok nem várhatók – az amerikai elnökre vár a feladat, hogy rávegye a feleket valamilyen biztató távlatú kompromisszumra. Hétfőn Cipi Livni izraeli és Ahmed Korei palesztin főtárgyaló is egyeztetett, de a jelek szerint nem sok sikerrel. Egyelőre úgy tűnik, hogy az izraeliek és a palesztinok egy dologban állapodhatnak meg: bizottságokat állítanak fel a vitás kérdések megoldására. A Haarec című izraeli lap szerint Cipi Livni és Ahmed Korei tárgyalna a végleges rendezés fentebb említett három nagy kérdéséről, míg több különbizottság vitázna a biztonsági, a kereskedelmi, gazdasági és jogi ügyekről.

George Bush eddig rendkívül derűlátó nyilatkozatokat adott a közel-keleti út előtt, de attól óvakodott, hogy határidőket említsen. Egyetlen időpontot mondott: szerinte még az idén lehetséges a megállapodás olyan alapkérdésekről, melyek nyugvópontra jutása után létrejöhet a palesztin állam.

(MH)

Comments are closed.