Forrás: HETEK

Ma érkezett közel-keleti körútjának első állomására, Jeruzsálembe George Bush. Az amerikai elnök látogatása nem csak amiatt történelmi jelentőségű, mert Bush hivatali ideje alatt most jár először Izraelben, hanem amiatt is, mert a béketárgyalások középpontjában Jeruzsálem felosztásának a kérdése áll.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök január elején egy interjúban elkerülhetetlennek nevezte a város egy részének az átadását a leendő palesztin állam fővárosa számára. Eddig egyetlen izraeli kormányfő sem volt hajlandó nyilvánosan elfogadni a palesztin követeléseket Jeruzsálem újrafelosztására, Olmert azonban a nemzetközi támogatásért cserébe kész tárgyalni a város jövőjéről. Az izraeli sajtó szerint erről még a novemberi Annapolisban tartott csúcstalálkozón született megállapodás, és a napokban az izraeli miniszterelnök erről egyeztetett Akabában Abdallah jordániai királlyal is.

Jeruzsálem megosztása egy izraeli és egy palesztin részre azonban olyan érzékeny kérdéseket érint, amelyek veszélybe sodorhatják a béketárgyalások tervezett menetét.

Az izraeli és palesztin tárgyalófelek hasonló megoldási javaslatról egyeztetnek, mint amit Clinton elnök készített hét évvel ezelőtt. A 2000 júliusában tartott Camp David-i tárgyalásokon Clinton azt javasolta, a zsidó részeket adják Izraelnek, az arab részeket pedig a palesztinoknak. A levegőből azonban jól látható, hogy Jeruzsálem igen zsúfolt város. Egyik negyed a másikat éri, így nem lehet egyetlen vonallal kettéosztani. A földről, az utcákról nézve pedig még világosabb, hogy Jeruzsálem zsidó és arab részekre történő felosztása korántsem egyszerű kérdés.

A tervezet szerint nemzetközi ellenőrzés alá kerülnének fontos keresztény emlékhelyek, mint a Gecsemáné-kert és a Szent Sír Templom. Jeruzsálemben a zsidó és arab lakta negyedek úgy keverednek egymással, mint egy szőnyegben a mintázatok.

Izrael 1967-ben, a hatnapos háború alatt foglalta el a város keleti felét. A jordán megszállás alatt álló Kelet-Jeruzsálemet egyesítették a város nyugati felével, és így több mint 2000 év elteltével Jeruzsálem újra Izrael fennhatósága alá került. Többen attól tartanak, hogy amit Izraelnek sikerült háború árán megszereznie, a tárgyalóasztalnál most elveszíti.

Az egymással szomszédos negyedek miatt Benjámin Netanjahu a biztonságot tekinti a legsúlyosabb kérdésnek. A volt miniszterelnök nemrég az Olajfák hegyén tartott sajtótájékoztatót, ahol ezt mondta. “Kivonultunk Gázából, ami egy iráni fegyverközpont lett. Láthatjuk, hány rakéta-becsapódás van a Negev nyugati részén. Minden ok nélkül lőnek. Itt élünk, a Hamasznak csak ide kell jönnie, és rakétákat lőni ránk. De nem kellenek rakéták, elég a kisebb fegyver is. Ha bárki megnézi, hogyan épülnek fel a városnegyedek, láthatja, mennyire össze van fonódva a lakosság.”

Az aggodalmak ellenére az annapolisi csúcstalálkozó óta nagy lendülettel folytatódnak tárgyalások. Jeruzsálem kérdése minden bizonnyal Geroge Bush közelkeleti útjának valamennyi állomásán szóba kerül majd, mivel az elnök még hivatali idejének lejárta előtt tető alá akarja hozni az új átfogó békemegállapodást.

Comments are closed.