Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2008. január 9.

A Hamász radikális palesztin szervezet támogatóinak ezrei tüntettek szerdán Gázában George Bush amerikai elnök izraeli és ciszjordániai látogatása ellen.

Az iszlamista szervezet húszezer szimpatizánsa amerikai és izraeli zászlókat égetett el s Busht muzulmán vért szürcsölő vámpírként ábrázoló rajzos táblák alatt vonult fel a tüntetésen. A tüntetés végén rendezett nagygyűlés szónokai szerint Bush látogatásának egyetlen célja, hogy segítséget nyújtson Izraelnek a palesztinok ellen. „Bush első szavai Izrael biztonságáról szóltak, de egy szót sem szólt a (ciszjordániai zsidó) telepekről és a népünk ellen intézett (izraeli) támadásokról” – mondta a nagygyűlésen Mahmúd az-Zahar, a Hamász egyik magas rangú tisztségviselője.

Bush új lehetőségeket lát a békére

George Bush új lehetőségeket lát a közel-keleti békére és arra, hogy győzedelmeskedhet a szabadság a térségben. Első elnöki látogatására érkezve Izraelbe, „tartós béke létrejöttének lehetőségéről” beszélt a tel-avivi repülőtéren az üdvözlésére rendezett ünnepségen. „Nagy reményekkel érkeztem ide, s az Egyesült Államok mindent meg fog tenni a béke ügyének előmozdításáért” – mondta kevéssel később Simon Peresz izraeli államfőnek is Jeruzsálemben. Hozzátette ugyanakkor, hogy a fő felelősség az izraeli és a palesztin felet terheli, „nekik kell kemény munkát végezniük a béke lehetőségének valóra váltásáért”.

Két palesztin meghalt izraeli katonai csapásban

George Bush amerikai elnök izraeli és ciszjordániai látogatásának első napján történt az incidens. Két palesztin meghalt, további négy pedig megsebesült szerdán Gázában egy izraeli katonai csapás következtében – közölték palesztin biztonsági illetékesek és orvosok. Az izraeli hadsereg megerősítette a csapásmérés tényét, hozzátéve, hogy olyan szélsőségesek ellen indított támadást, akik lövedékeket lőttek ki előzőleg a dél-izraeli Szderót városra. A hadsereg közleménye szerint „földről indított lövedékkel” mértek az izraeli katonák válaszcsapást a szélsőségesekre.

(MTI)

 

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.