Forrás: Népszava

Bush és Olmert a repülőtéri fogadtatáskor Fotó: Reuters A 2008. év a béke elérésére nyújt esélyt, és ezt az esélyt nem szabad elszalasztani – jelentette ki George W. Bush amerikai elnök Izraelbe érkezése után a repülőtéren, ünnepélyes fogadtatása során. Vendéglátója, Simon Peresz izraeli elnök ugyanebben a szellemben nyilatkozott. Mindketten érintették felszólalásaikban az iráni atomveszély ügyét is. Bush figyelmeztette Iránt, ne becsülje le Izrael akaratát és képességét, hogy megvédje magát.

Busht és közvetlen kíséretét helikopteren szállították Jeruzsálembe, míg a Tel-Aviv-­Jeruzsálem autópályát ideiglenesen lezárták, hogy az elnök népes kíséretének kocsijai zavartalanul eljussanak a Dávid Király Szállodába. Peresz elnök irodájában találkozott az amerikai elnökkel, aki később Ehud Olmert miniszterelnökkel, Cipi Livni külügyminiszterrel és Ehud Barak védelmi miniszterrel tárgyalt. A megbeszélések központjában az izraeli-palesztin béketárgyalások előmozdítása, valamint a térség mérsékelt államai stabil szövetségének megalakítása volt az iráni atomfegyverkezés veszélyével szemben.

Ma Rámalláhba, majd Betlehembe látogat Bush elnök, Mahmúd Abbász elnökkel és Szalam Fayad miniszterelnökkel fog tárgyalni. Palesztin források szerint Abbász fő követelése az lesz, hogy Bush bírja rá Izraelt, vessen véget az építkezéseknek a megszállt területeken létesült zsidó településeken. Abbász szerint a települések szaporodása miatt kerül sor erőszakcselekményekre.

A telepesek óriásplakátot tűztek ki “Bush – el a kezekkel Jeruzsálemtől” felirattal a város felé vezető úton. A rendőrség letartóztatott két telepest, akik a Dávid Király Szálló közelében Busht, Pereszt és Olmertet arab fejkendőben ábrázoló táblákat emeltek a magasba. Gázában Bush-ellenes Hamász-tüntetések zajlottak.

Dél-Libanonban az ENSZ-egységek és a libanoni hadsereg, Észak-Izraelben pedig az izraeli hadsereg alakulatai készenlétbe helyezkedtek és megsokszorozták járőreiket, hogy meggátolják a kedd hajnali libanoni provokatív rakétatámadásokhoz hasonló tetteket. Megfigyelők szerint a rakétákat nem a Hezbollah, hanem az al-Kaidához közel álló csoport tagjai lőtték ki.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.