Forrás: Klubrádió

Izraeli szeizmológusok arra figyelmeztetnek, hogy hamarosan földrengés rázhatja meg a térséget. „Teljes bizonyossággal állíthatjuk, hogy pár éven belül egy Richter-skála szerinti 6-os erősségű földrengés várható” – jelentette ki Jefim Gitterman, a lódi geofizikai intézet munkatársa.

„A földmozgás akár holnap is bekövetkezhet, de lehet, hogy csak néhány év múlva kerül rá sor. A statisztikák szerint 80 évente kell ebben a térségben erős földrengésre számítani” – mondta a szakértő.

A fölmozgás veszélye az észak-déli irányú szír-afrikai árokrendszer miatt áll fenn, amely a Hula-völgyön, a Genezáret-tavon, a Jordán folyó völgyén, a Holt-tengeren és az Araba-sivatagon keresztül a Vörös-tengerig húzódik.

A legutóbbi földmozgást éppen 80 éve, 1927. július 11-én észlelték. A 6,2-es erősségű rengésnek a Holt-tenger északi részén volt az epicentruma, és 300 ember halálát okozta. Ezt megelőzően 1837-ben rázta meg egy 7-es erősségű földrengés a mai Izrael területét, ekkor 4 ezer ember halt meg. A lódi geofizikai intézet éjjel-nappal készültségben van, hogy földmozgás esetén 10 percen belül közölni tudják a rengés erejét és epicentrumát a hatóságokkal.

(MTI)

Comments are closed.