Forrás: Stop!

A tel-avivi kerületi bíróság elítélt szerdán egy izraeli tartalékos katonatisztet, aki ellen Irán, a Hamász radikális palesztin mozgalom és Oroszország javára való kémkedési kísérlet címén emeltek vádat novemberben – jelentette be a bíróság egyik illetékese.

A 45 éves Dávid Samír pszichiáter, a hadsereg egészségügyi részlegének őrnagya vádalku keretében elismerte: kapcsolatba lépett „külföldi ügynökökkel” azzal a céllal, hogy bizalmas információkat adjon át nekik a hadsereg háborús és vészhelyzetekre összeállított egészségügyi programjáról és azokról a tervekről, amelyeket a polgári lakosság kimenekítésére dolgoztak ki.

Samírt akár 25 évi börtönbüntetésre is ítélhetik január 17-én, amikor a bíróság kiszabja a büntetési tételt.

A nyomozás megállapította: Samír az iráni külügyminisztériumnak küldött e-mail üzenetében úgy mutatkozott be mint jó összeköttetésekkel rendelkező izraeli tiszt. Később Irán londoni és isztambuli konzulátusának küldött faxüzeneteiben megint csak felajánlkozott. Az izraeli nyomozószervek úgy tudják, Irán nem tartott igényt szolgálataira. Ezt követően a férfi a Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamásznak eljuttatott e-mailben közölte: csatlakozni kíván a szervezet harcához.

Az izraeli törvények eleve tiltják, hogy a zsidó állam polgárai terroristának nyilvánított iszlamista szervezetekkel bármilyen kapcsolatot tartsanak fenn.

Samír az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB) is megkörnyékezte, s afelől érdeklődött, miként csatlakozhatna a KGB utódszervéhez. Nem tudni, hogy a Hamász vagy az FSZB reagált-e Samír ajánlatára. A nyomozás szerint nem jutottak bizalmas információk illetéktelenek kezébe.

A vádlott a remélt nagy összegű pénz utáni sóvárgásával magyarázta tettét.

Comments are closed.