Forrás: NOL

Népszabadság * Horváth Gábor * 2008. január 10.

Az Oz, a csodák csodája héberül és angolul előadott, “Valahol a szivárvány alatt” kezdetű betétdalával köszöntötték izraeli gyerekek George W. Busht. Az amerikai elnök tegnap érkezett Izraelbe, háromnapos látogatása során felkeresi a palesztin területeket is. A Közel-Keleten dúló indulatokra azonban jellemző, hogy a repülőtérről a városba vezető helikopterúton Bush is láthatta a földön a hatalmas, angol nyelvű, direkt neki készített üzenetet: El a kezekkel Jeruzsálemtől!

A palesztin-izraeli tárgyalások egyik kulcskérdése a város megosztása: Jeruzsálemet mindkét fél a saját fővárosának tekinti. Az izraeli kedélyeket felborzolta, hogy Condoleezza Rice külügyminiszter a látogatás előestéjén arra utalt, hogy az Egyesült Államok ellenzi új települések létesítését, köztük a Kelet-Jeruzsálemhez tartozó Har Homa bővítését. Az amerikai diplomácia eddig szándékosan kétértelműen fogalmazott a kérdésben, és Izraelben most aggódva kérdezik, vajon változott-e az álláspont.

A megbeszélésüket követő közös sajtóértekezletükön Ehud Olmert izraeli kormányfő többször is megköszönte Bush elnöknek az országának nyújtott támogatást. Leszögezte, hogy addig nem lesz béke, amíg nem szűnnek meg a Gázából érkező katyusatámadások. Hozzátette, hogy kormánya kész érzékeny áldozatokat hozni a végleges megállapodás érdekében. Bush azt mondta, hisz benne, hogy mindkét félben megvan a palesztin állam megalakításához szükséges akarat.

A látogatás során azonban nem lesz háromoldalú találkozó. A sajtóértekezlet után a CNN kommentátora meg is jegyezte, hogy megint csak a palesztin államiság elveiről volt szó, a gyakorlati részletek továbbra is homályosak.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.