Forrás: Stop!

Kati Marton szerint sikeres lehet a 2009-re tervezett amerikai magyar kulturális évad, a magyar filmek mellett a zene lehet az a terület, amely felkeltheti az amerikaiak érdeklődését. A magyar származású amerikai újságíró erről kedden beszélt.

Kati Marton abból az alkalomból érkezett a magyar fővárosba, hogy szerdán magyar nyelven is megjelenik Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot című könyve.

Véleménye szerint a 2009-es amerikai magyar kulturális évad egyfajta előkészítésének is tekinthető a most megjelenő kötet, amelynek célja, hogy megváltoztassa azt a képet, ami a magyarokról él az amerikaiakban. „Azt szeretné a könyv és az évad is bemutatni, hogy ez az ország annál sokkal érdekesebb, mint amit az amerikaiak ismernek” – mondta.

A 2009-es amerikai magyar kulturális évad kapcsán szólt arról is, hogy Soros György üzletember felkérésére vállalta el az eseménysorozat egyik védnöki tisztségét.

A felkérést azért fogadta el, mert hisz abban, hogy sikeres lesz a magyar bemutatkozás – hangsúlyozta a magyar származású újságíró, aki szerint az amerikaiak rajonganak az újdonságokért, így erős marketingmunkával, színvonalas eseményekkel sikeres lehet a magyar bemutatkozás.

Kérdésre válaszolva Kati Marton úgy vélte, a magyar filmek mellett a zene lehet az a terület, amely felkeltheti az amerikaiak érdeklődését. Fontosnak nevezte, hogy a magyar klasszikus és kortárs festők művei is megjelenjenek az évad során, mert őket még nem ismeri az amerikai közönség.

Kitért arra, hogy a most megjelenő kötet az első könyve, ami magyarul is olvasható. Hozzátette, hogy Amerikában nagyon népszerű az olvasók körében a kötet, egy év alatt négy kiadást élt meg, s az első kiadás 25 ezer példányszámban jelent meg.

Kati Marton könyve kilenc olyan magyar zsidó személyiségről szól, aki a nácizmus elől menekült külföldre és a maga területén világhírű lett. A kötet Teller Ede fizikus, Kertész Andor (André Kertész) fotóművész, Korda Sándor (Alexander Korda) filmrendező, Neumann János matematikus, Kösztler Artúr (Arthur Koestler) író, Kertész Mihály (Michael Curtiz) filmrendező, Szilárd Leó fizikus, Wigner Jenő fizikus és Friedmann Endre (Robert Capa) fotóművész életéről tartalmaz írást.

A könyv 2006 októberében jelent meg az Egyesült Államokban. A kötet magyar nyelven a Corvina könyvkiadó gondozásában lát napvilágot.

Arra a kérdésre, lesz-e folytatása a most megjelenő kötetnek, Kati Marton elmondta, hogy szintén Magyarországra kalauzolja az olvasót következő, elsőként Amerikában megjelenő könyve, amelynek címe: Waiting for America. A családja történetét feldolgozó kötet a hidegháborút mutatja majd be egy kislány szemszögéből.

Kati Marton Magyarországon született, szüleivel – Marton Endre és Marton Ilona újságíróval – 1957-ben hagyták el az országot. 1980 óta több könyvvel jelentkezett, számos amerikai sajtótermékben publikált, rádióadókon futottak műsorai. Ezekben egyéb témák mellett Amerika és a külföld kapcsolatával foglalkozott, de az 1970-es években tudósításokat és híreket küldött az Egyesült Államokba például Magyarországról is.

Az újságírókat ért bántalmazások ellen fellépő Committee to Protect Journalists egyik vezetője, több nemzetközi emberi jogi szervezet tagja. Férje Richard Holbrooke, az Egyesült Államok volt államtitkár-helyettese.

Comments are closed.