Forrás: NOL

Az arab világban szkeptikusak az elnöki vizittel kapcsolatban

Népszabadság * Munkatársunktól * 2008. január 8.

George Bush azzal tenné a legnagyobb szívességet a világnak, ha otthon maradna – írta Rami G. Khouri, a libanoni Daily Star napilap főszerkesztője a minap. A neves újság arra emlékeztet, hogy amikor Bush legutóbb a térségben járt 2003 júniusában, akkor még több erőszak, bizonytalanság és politikai manipulálás következett távozása után. Khouri ezt szeretné megspórolni ironikus javaslatával. „Az USA vakon támogatja Izraelt, fegyvereket és pénzt ad az arab autoriter hatalmaknak, ellenzi a >>mainstream« iszlamista csoportokat, és nem vesz tudomást a térség demokratikus választásairól” – szól a vád Khouri tollából, mely összegzéssel azonban a legtöbb arab publicista egyetért.

Az arab és perzsa sajtó egyaránt nem hisz abban, hogy Bush képes lesz meggyőzni arab szövetségeseit egy Iránnal szembeni katonai támadás támogatására. Azt már inkább tartják elképzelhetőnek, hogy az amerikai elnök sikert érhet el (elsősorban a perzsa ország legnagyobb kereskedelmi partnerével, az Egyesült Arab Emírségekkel), hogy gazdasági nyomást helyezzenek Iránra. Szintén kevesen látják valószínűnek, hogy Bush meg tudja majd győzni öbölbeli partnereit, hogy azok mutassanak némi közeledést Izrael felé.

Az sokkal jobban izgatja a kolumnistákat, vajon Bush tesz-e meglepetésszerű látogatást Irakban. Többen sajnálják, hogy Bush még véletlenül sem fog Teheránba vagy Damaszkuszba utazni, pedig annak az útnak valódi gyümölcse lenne a térség stabilitása szempontjából.

Az amerikai külpolitikával szemben érzett bizalmatlanság általános az arab világban. Az otthon népszerűtlen elnök, máris „béna kacsának” kikiáltott vezető kezdeményezéseit nem veszik szívesen. A libanoni Dar al-Hayat cikke szerint, ahogy az amerikaiak nyolcvanas évekbeli kommunizmus elleni harca fundamentalista szélsőségeseket teremtett, és az arab nacionalizmus térvesztését érte el az iszlám világban, az Iránnal szembeni stratégia az al-Kaida megerősödését okozhatja.

– Az elnök beleragadt az iraki mocsárba, hatalmas gazdasági gondokkal kell szembenéznie, nemzetközi megítélése nem egyértelmű, ezért útját praktikusan és racionálisan kell kezelni – írja a pánarab Asharq Al-Awsat napilap internetes honlapján Husszein Soboksi, aki hozzáteszi: nem szabad elfelejteni, hogy elnökével ellentétben Amerika erős.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.