Forrás: hirszerzo.hu

Az izraeli-palesztin békekötés előmozdítása és Irán „agresszív ambícióinak” ellensúlyozása – ez lesz George Bush jövő kedden kezdődő nyolc napos közel-keleti körútjának fő célja. Az elnök az ambíciózus turné előtt közölte: ha Irán megtámadná Izraelt, az Egyesült Államok megvédi szövetségesét.

Teherán továbbra is fenyegetést jelent Izraelre nézve – vélekedett az amerikai elnök egy izraeli televíziónak adott nyilatkozatában, azt is hozzátéve, hogy nem áll küszöbön egy ilyen támadás.

„Egy közelmúltbeli amerikai hírszerzési jelentés megállapítása, hogy felfüggesztették az atomfegyver előállítását célzó iráni programot, nem jelenti azt, hogy Teherán többé nem jelent veszélyt. A programot újraindíthatják, vagy Teherán felhasználhatja polgári célú nukleáris programját katonai célokra” – erősítettemeg álláspontját George Bush a Kettes Csatornának.Ajelentés szerint Irán 2015-ig nem lesz képes atombomba előállítására.

„Ha izraeli volnék, komolyan venném az iráni elnök szavait, és mint az Egyesült Államok elnöke, komolyan veszem azokat” – mondta, utalva Mahmúd Ahmadinezsád korábbi kijelentésére utalva, amely szerint a zsidó államot „le kell törölni a térképről”.”Hogy küszöbön áll-e egy támadás? Nem hiszem” – tette hozzá.

Ha Irán megtámadná Izraelt, az Egyesült Államok „megvédi szövetségesét” – jelentette ki Bush.

Gigaturné a békéért

Az amerikai elnök jövő kedden nyolc napos közel-keleti diplomáciai körútra indul. Látogatásának fő célja az izraeli-palesztin békekötés előmozdítása és Irán „agresszív ambícióinak” ellensúlyozása lesz. Részleteket egyelőre nem árult el terveiről, de megfigyelők szerint szoros katonai együttműködést ajánl majd fel szoros szövetségeseinek.

Bush Izraelbe és a palesztin területekre, továbbá a Washingtonnal szövetséges Kuvaitba, Bahreinbe, az Egyesült Arab Emírségekbe, Szaúd-Arábiába és Egyiptomba látogat. Izraelben és a palesztin területeken még sosem járt hivatali idejének eddig eltelt hét éve alatt.Szó volt korábban arról is, hogy az elnök Libanonba és Irakba is ellátogat, de ezt a Fehér Ház nem erősítette meg.

Optimisták: Bush Annapolisban az izraeli kormányfővel és a palesztin elnökkel

(Fotó: MTI/EPA)

Az elnök hagyományos szombati rádióbeszédében hangsúlyozta: arra bíztatja az izraelieket és a palesztinokat, hogy hozzanak határozott döntéseket a bonyolult kérdésekben, míg az arab államok vezetőitől azt várja, hogy támogassák az izraeli-palesztin tárgyalásokat, s „érezzék át Irán agresszív ambíciói ellensúlyozásának fontosságát.”Az elnök hangsúlyozta, továbbra is fontos Irán nemzetközi elszigetelése.

Bush emlékeztetett arra, hogy „2001. szeptember 11. óta a szélsőséges erők demokratikus vezetőket gyilkoltak meg Afganisztántól Libanonon át Pakisztánig, és ártatlan embereket öltek meg Szaúd-Arábiában, Jordániában és Irakban, miközben új fegyvereket, új embereket keresnek azért, hogy újabb támadást indítsanak Amerika ellen, megdöntsenek kormányokat a Közel-Keleten és milliókra kényszerítsék rá gyűlöletes világképüket”.

Éppen ezért úgy vélekedett, hogy a közel-keleti béke döntő fontosságú a szélsőségesek elleni harcban, mivel ez utóbbiak számára az erőszakos, kezelhetetlen izraeli-palesztin ellentét toborzó eszközként szolgál. „Tudom, hogy nem mindig nyilvánvaló, miért fontosak a közel-keleti események az amerikai népnek, de a 21. században az ottani fejleményeknek közvetlen hatása van a mi életünkre” – tette hozzá.

Közös stratégia kell

Az elnök optimizmusát hangoztatta a béketárgyalásokat illetően, és ígéretet tett arra, hogy Washington mindkét felet támogatja a rendezésben. Ugyanakkor tanácsadói kizárták annak lehetőségét, hogy háromoldalú, amerikai-izraeli-palesztin találkozó jöjjön létre a látogatás során.

Bush-sal, aki éppen aznap indul a Közel-Keletre, amikor New Hampshire államban előválasztásokat tartanak, több vezető arab lap közölt szombaton interjút. Ebben az amerikai elnök szintén azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak és közel-keleti szövetségeseinek közös stratégiát kell kidolgozniuk Irán ellen, mert az ország és nukleáris programja „továbbra is fenyegeti a békét”.

A Hamász palesztin iszlamista mozgalom szombaton nemtetszésének adott hangot a közelgő Bush-látogatás miatt. Mint szóvivője közleményben hangsúlyozta: nem szívesen látják az amerikai elnököt, mivel útja „a palesztin területek izraeli megszállását hivatott szolgálni”, politikai és anyagi támogatást ad Izraelnek, egyben „hozzájárul a palesztinok belső megosztottságának elmélyítéséhez azzal, hogy egy részüket támogatja mások rovására”.

(Forrás: MTI, The Jerusalem Post)

Hírszerző összeállítás

Comments are closed.