Forrás: Népszava

Ábrahám fiai címmel a héten jelent meg Salamon Pál legújabb kötete. A Budapesten, Jeruzsálemben, New Yorkban és a csendes-óceáni szigetvilágban játszódó történetben nemcsak a helyszínek, de az idősíkok is váltakoznak, a regény főhőse, Zakariás hol a bibliai időkben, hol a mában jelenik meg.

Salamon Pál 1976-ban emigrált, élt Ausztriában, az Egyesült Államokban, aztán Izraelbe került, és ott megint végigolvasta a Bibliát. Az elűzés története nem hagyta nyugodni, foglalkoztatni kezdte, hogy vajon miért engedett Ábrahám Sára akaratának, miért űzte el Hágárt és közös fiukat, Ismaelt. Ebből a gondolatkörből végül megszületett az Ábrahám fiai című könyv. A történet főhőse, Zakariás 1993. május 5-én a jeruzsálemi főposta előtt csaknem a „szent háború” áldozata lesz. Felgyógyulása után világgá indul, hogy felderítse a pusztító és önpusztító gyűlölet okát. Szeretne a békés Pálma-szigetre utazni, hogy ott nyugodtan gondolkodhasson, de pénzéből csak New Yorkig jut.

A kötetnek már készül a héber fordítása, és hamarosan valószínűleg arabul is megjelenik az Ábrahám fiai. Simon Peresz ugyanis, aki elolvasta a héberül is megjelent A Sorel ház című regényt, különös figyelemmel kíséri Salamon Pál írásait.

B. G.

Comments are closed.