Forrás: HETEK

Legutóbb a hitleri fajelméleten szorgoskodó nőgyógyász rokonai nyújtottak be kárpótlási kérelmet a szovjet hadsereg által elkobzott műkincsekért. A lipcsei bíróságot a kereset benyújtását követően az a kérdés foglalkoztatja: milyen jogok illetik meg a nácik örököseit?

Gustav Schuster leszármazottai az impresszionista Max Liebermann, a romantikus Adrian Ludwig Richter és a szimbolista Max Klinger képeire perelnek, melyek Schuster birtokába kerülésének körülményei egyelőre ismeretlenek.

Schuster volt a chemnitzi női klinika vezetője, aki a Náci Orvosok Egyesületének tagjaként részt vett hölgyek sterilizálásáról szóló döntések meghozatalában. Schuster egy szovjet börtöntáborban halt meg az NDK-ban, az ötvenes években. Az örökösök ügyvédeinek álláspontja szerint, mivel csak egyike volt a 14.427 náci vezetőnek, őt mindössze 0,006 százalék felelősség terheli a náci bűntényekért.

Amennyiben a bíróság helyt ad az örökösök keresetének, az megnyithatja a kaput a náci rokonok kárpótlási perei előtt, mely az egyetemes erkölcsi értékrendben okozott károkon túlmutatóan, a német kormánynak akár 6 milliárd eurós kiadást is jelenthetnek.

A próbaper máris nemzetközi felháborodást keltett, hiszen egybemossa az áldozatokat az elkövetőkkel.

Forrás: The Times

Comments are closed.