Forrás: Stop!

Öt napig tartó veszteglés után több száz, a mekkai zarándoklatról hazatérő palesztin lépett be szerdán Egyiptomból a Gázai övezetbe a rafahi határátkelőn az izraeli hatóságok tiltakozása ellenére.

Több mint kétezer palesztin zarándok rekedt a múlt hét végén Egyiptomban, mert nem voltak hajlandóak az izraeli hatóságok ellenőrzése mellett hazatérni a Gázai övezetbe.

Az egyiptomi hatóságok közlése szerint Izraelt értesítették arról, hogy átengedik a palesztinokat a rafahi átkelőn. Izraeli hivatalos források ugyanakkor azt állították, hogy nem tudtak az egyiptomi döntésről. Izraeli védelmi illetékesek szerint Egyiptom lépése „ellentmond az Izrael és Egyiptom közti megállapodásnak”.

December elején szintén a rafahi átkelőn indultak útnak a palesztin zarándokok Kairó engedélyével. Izrael már akkor tiltakozott az átkelő megnyitása ellen, amely zárva volt, amióta júniusban véres harcokban a Hamász radikális palesztin szervezet vette át a hatalmat a Gázai övezetben.

A zarándokok közt van a Hamász több magas rangú vezetője, s Izrael attól tartott, hogy néhányan közülük megpróbálnak pénzt vagy fegyvert csempészni a Gázai övezetbe. A Hamász ugyanakkor attól félt, hogy Izrael letartóztatja hazatérő tagjait, ezért nem voltak hajlandóak az izraeli-egyiptomi-gázai hármas határon lévő Kerem Salom határátkelőn át, izraeli ellenőrzés mellett hazatérni. Az Egyiptomban veszteglő palesztinok hétfőn felgyújtották ideiglenes táborukat, és tiltakozásul éhségsztrájkkal fenyegettek.

A zarándokok átengedése miatt feszültté válhat a viszony Izrael és Egyiptom között. A két ország 1979-ben kötött békeszerződést, ám az elmúlt hónapokban egyre nőtt a súrlódás az Egyiptomból a Gázai övezetbe irányuló fegyvercsempészet gyanúja miatt. Cipi Livni izraeli külügyminiszter múlt héten „szörnyűnek” minősítette a fegyvercsempészet elleni egyiptomi erőfeszítéseket.

Comments are closed.