Forrás: hirszerzo.hu

Két támadást hajtottak végre szilveszter éjszakáján szélsőjobboldaliak Szlovákiában. Ezekkel az esetekkel együtt a tavalyi évben elkövetett hasonló támadások száma megközelíti a kétszázat.

Az ukránok és ruszinok által is lakott Felsővízközben (Svidník) szilveszter éjjelén mintegy harminc bőrfejű „ostromolt meg” egy romák lakta családi házat, melynek betörték az ablakait.

Korponán (Krupina) ugyancsak az esztendő fordulójának óráiban négy bőrfejű fasiszta jelszavakat kiabálva kötekedni kezdett egy szabadban szilveszterező roma csoport tagjaival, akiket azzal fenyegettek meg, hogy ha úgymond nem takarodnak el a fehér emberek közül, golyót kapnak a fejükbe.

A bőrfejűek az engedelmességet megtagadó romákat ütlegelni, rugdosni kezdték, közülük egy testvérpárnak tizennégy napon túl gyógyuló fejsérüléseket okoztak.

A rendőrség a támadók közül egy 21 éves férfit gyanúsítottként előállított, és három pontban – idegengyűlölő jelszavak, uszítás és testi sértés miatt –

vádindítványt nyújtott be ellene az ügyészséghez. Tettéért három év szabadságvesztésre ítélhetik. A támadók csoportjában a rendőrség három cseh állampolgárságú tettestársat is azonosított.

MTI

Comments are closed.