Forrás: NOL

Népszabadság * Hírösszefoglalónk * 2008. január 2.

A nemzetközi béke megerősítéséről, a válsággócok felszámolásának szükségességéről beszéltek újévi üdvözleteikben állam- és kormányfők.

Izraelnek észre kell vennie, hogy leghűségesebb nemzetközi szövetségesei is azt szeretnék, ha visszavonulna 1967-es határai mögé, tehát kivonulna Ciszjordániából és Kelet-Jeruzsálemből – jelentette ki Ehud Olmert izraeli miniszterelnök a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli napilapnak adott interjújában.

Amikor a jövőről beszélünk, „a világnak Izraellel baráti viszonyban álló része Izraelről mint a 1967-es határok között létező államról, Jeruzsálem megosztásáról beszél” – mondta. Hozzátette, hogy Izrael azonban az Egyesült Államok beleegyezésével ki tud majd tartani bármilyen békemegállapodásban amellett, hogy megtartson magának bizonyos területeket Ciszjordániából.

„Neki kell látni egy olyan kompromisszum kidolgozásának (a bibliai határok közötti) Nagy-Izrael területrészeiről, hogy megőrizhessük az állam demokratikus és zsidó jellegét” – tette hozzá. Olmert kifejtette, hogy véleménye szerint a palesztinokkal kötendő végleges megállapodásnak ugyanakkor „Jeruzsálem és Izrael állam szerves részeként kellene elismernie (a ciszjordániai) Maale Adumim” teleptömböt. Megfigyelők szerint az izraeli kormányfő újévi nyilatkozatával Jeruzsálem megosztására készíti fel az izraeli közvéleményt.

– A béke nem egyszerűen az ember győzelme vagy egy politikai megállapodás gyümölcse, hanem mindenekelőtt isteni adomány – jelentette ki XVI. Benedek pápa a római Szent Péter-bazilikában újév napján bemutatott miséjében, a Szentszékhez akkreditált diplomáciai testület jelenlétében.

Homíliájában XVI. Benedek kért „minden férfit és nőt: tudatosítsa jobban magában, hogy az emberiség egységes családjának közösségéhez tartozik, amely a békére való nevelésben első és semmivel nem helyettesíthető”. Ismét védelmére kelt „a férfi és nő házasságán alapuló természetes családnak”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök újévi üdvözletében köszönetet mondott az oroszoknak mindazért, amit az ország az elmúlt nyolc évben elért, s ami – mint mondta – nem lett volna lehetséges az állampolgárok támogatása, bizalma és az ország újjászületésében való közvetlen részvétele nélkül. „Nem csupán helyreállítottuk az ország területi épségét, hanem újra egységes népnek éreztük magunkat – mondta a búcsúzó elnök, aki az alkotmány értelmében nem indulhat a március 2-ra kitűzött elnökválasztáson.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.