Forrás: Népszava

Ehud Olmert szerint elkerülhetetlenné válhat Jeruzsálem megosztása a palesztinokkal. Az izraeli kormányfő szerint Izraelre akkora nemzetközi nyomás nehezedik, hogy nem lesz más választása.

Amikor a jövőről beszélünk, „a világnak Izraellel baráti viszonyban álló része Izraelről mint a 67-es határok között létező államról, Jeruzsálem megosztásáról beszél” – mondta Olmert a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli napilapnak adott interjújában. Hozzátette, hogy Izrael­ azonban az Egyesült Államok beleegyezésével ki tud majd tartani bármilyen békemegállapodásban amellett, hogy megtartson magának bizonyos területeket Ciszjordániából. Jeruzsálem jövője az egyik kulcsfontosságú kérdés, amelynek újranyitásáról az izraeliek és a palesztinok megegyeztek az annapolisi konferencián. Olmert benyomásai szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök „békét akar Izraellel és elfogadja Izraelt olyannak, ahogyan az önmagát meghatározza”.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter tegnap közölte, hogy nem lesz változás az izraeli biztonsági ellenőrzés rendszerében, amíg a béketárgyalások folynak, azaz maradnak az ellenőrzőpontok és az útakadályok. Olmert helyettese, Háim Ramon nem zárta ki, hogy olyan megállapodás születik, amelynek értelmében Jeruzsálem szent helyeit külön biztonsági ellenőrzés alá helye­zik.

Népszava-összeállítás

Comments are closed.