Forrás: hirszerzo.hu

Izraelnek észre kell vennie, hogy leghűségesebb nemzetközi szövetségesei is azt szeretnék, ha visszavonulna 1967-es határai mögé, tehát kivonulna Ciszjordániából és Kelet-Jeruzsálemből – jelentette ki Ehud Olmert izraeli miniszterelnök a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli napilapban kedden megjelent interjújában.

Amikor a jövőről beszélünk, „a világnak Izraellel baráti viszonyban álló része ….Izraelről mint a 67-es határok között létező államról, Jeruzsálem megosztásáról beszél” – mondta. Hozzátette, hogy Izrael azonban az Egyesült Államok beleegyezésével ki tud majd tartani bármilyen békemegállapodásban amellett, hogy megtartson magának bizonyos területeket Ciszjordániából.

„Neki kell látni egy olyan kompromisszum kidolgozásának (a bibliai határok közötti) Nagy Izrael területrészeiről, hogy megőrizhessük az állam demokratikus és zsidó jellegét” – tette hozzá.

Olmert kifejtette, hogy véleménye szerint a palesztinokkal kötendő végleges megállapodásnak ugyanakkor „Jeruzsálem és Izrael állam szerves részeként kellene elismernie (a ciszjordániai) Maale Adumím” teleptömböt.

A Mahmúd Abbász palesztin elnök szándékát firtató kérdésre úgy válaszolt, hogy „benyomása szerint békét akar Izraellel és elfogadja Izraelt olyannak, ahogyan az önmagát meghatározza”.

Megfigyelők szerint az izraeli kormányfő újévi nyilatkozatával Jeruzsálem megosztására készíti fel az izraeli közvéleményt.

Tavaly számottevően csökkent az öngyilkos merényletek száma Izraelben annak dacára, hogy a Hamász radikális palesztin iszlám mozgalom júniusban ellenőrzése alá vonta a Gázai övezetet – derült ki az izraeli miniszterelnöki hivatal kedden közzétett összesítéséből.

Mindössze egy öngyilkos merényletet követtek el 2007-ben Izraelben, szemben az előző évi hattal. A három halottat követelő, eilati terrortámadást az Iszlám Dzsihád és a palesztin elnök vezette Fatahhoz kötődő al-Aksza Mártírjainak Brigádjai vállalta magára. Az izraeli biztonsági szolgálatok tavaly 29 robbantást, köztük hat öngyilkos merényletet hiúsítottak meg, míg előző évben 37-et. A legtöbb öngyilkos merényletet az intifáda kitörése után két évvel, 2002-ben követték el: 60 terrortámadás 211 ember halálát okozta.

A palesztin egészségügyi minisztérium kedden közzétetette, hogy a Fatah és a Hamász fegyveresei között a Gázai övezetben előző este kitört összecsapásokban legalább nyolcan meghaltak, a sebesültek száma meghaladja a harmincat. Az összetűzések a Fatah hán-júniszi ünnepségén kezdődtek azután, hogy a Hamász megtiltotta a nyilvános rendezvényeket a Palesztinai Felszabadítási Szervezet alapításának 43. évfordulóján.

A Hamász kedden elutasította azokat a feltételeket, amelyekhez a palesztin elnök előző esti televíziós beszédében az iszlamista mozgalommal való párbeszéd felújítását kötötte. Abbász megbékélést és új választások kiírását indítványozó beszédében közölte: kész arra, hogy „új fejezetet nyisson a Hamásszal”, ha az lemond erőszakkal megszerzett hatalmáról a Gázai övezetben. Mahmúd Zahar, a Hamász egyik legfontosabb vezetője gázai sajtóértekezletén elfogadhatatlannak nevezte, hogy előzetes feltételek alapján üljenek tárgyalóasztalhoz.

MTI

Comments are closed.