Forrás: NOL

Népszabadság * Szilvássy József * 2008. január 2.

Leginkább a rendszerváltás óta tapasztalható éjszakai csendnek örülök itt, a Duna mellett – mondja Peter Kovácik, dévényi (Devín) nyugdíjas. Az immár Pozsonyhoz tartozó patinás település lakosa sóhajtva magyarázza: – A letűnt rezsimben olykor bizony puskaropogásra riadtam fel, mert elég gyakran ezen a szakaszon és a közeli Morva folyón át akartak menekülni a hazaiak, lengyelek, később pedig a keletnémetek is Ausztriába.

Néhányszor láttam a riadt tekintetű kiskatonákat, amint szállítják el a halottat. Olykor még most is gyötör éjjelenként ez a szörnyű látvány – teszi hozzá.

Alig harminc kilométerrel lejjebb, a felső-csallóközi Gutoron (Hamuliakovo) a rövidesen nyolcvanadik életévébe lépő Lengyel Miklós legyint: – Meszsze került tőlünk az Öreg-Duna a bősi vízerőmű felvízcsatornája miatt, amelyen csak nyáron lehet átjutni komppal, akkor is csak Oroszvárra (Rusovce). Pedig én még csónakon menekítettem át a Dunán a múlt század negyvenes éveiben a Pozsony környéki zsidókat Rajkára, ahonnan meg az ötvenes évek elején titokban, leginkább éjszaka, hordtam át az oda kitelepített gutoriakat, akik legalább néhány órára hazatértek. Akkoriban ugyanis, főleg nekik, szinte lehetetlen volt a törvényes határátlépés. Lakóhelyemtől a már kivágott erdőkön át könynyen eljutottam a Dunához, a túloldalról pedig Rajkára. Hiába ez a Schengen, nekünk továbbra is kerülnünk kell Pozsonyon át, legfeljebb nem kell megállni a határon – ingatja a fejét.

Soós Tibor, a révkomáromi világbajnok kajaknégyes és számos más szlovákiai evezős neves edzője mosolyog: – Mostantól már nemcsak a Vágon, hanem a Dunán is edzhetünk majd, mert már nem abajgatnak a vízirendőrök meg a határrendészek. Talán még nála is boldogabb Duka Gábor, karvai (Kravany nad Dunajom) polgármester. – Tőlünk elég sokan járnak át a túloldali Lábatlanba dolgozni. Eddig Párkányon és Esztergomon át majdnem egy óráig tartott az út. Most vettünk egy kishajót, amely öt perc alatt ér át a túlsó partra. Nagy öröm, hogy mostantól már engedély nélkül mehet át Magyarországra. Ennél is nagyobb boldogság, hogy csaknem kilenc évtized után a Duna nem választ el bennünket, hiszen már ezen a folyón is teljesen szabaddá vált a közlekedés – mondja.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.