Forrás: NOL

Izrael Hamász-tagok akciójára gyanakszik

NOL * Népszabadság Online * 2007. december 31.

A mekkai zarándoklatról hazatérő több ezer palesztin rekedt Egyiptomban, mert elutasítják, hogy az izraeli hatóságok ellenőrzése mellett térjenek haza a Gázai övezetbe. Az Egyiptomban veszteglő palesztin zarándokok felgyújtották hétfőn ideiglenes táborukat, amelyet a Sínai-félszigeten hoztak létre a számukra. Ezt követően a randalírozók összecsaptak egyiptomi rendőrökkel, a kaotikus helyzetben szívrohamban meghalt egy idős palesztin nő.

Vasárnapig még komphajókon várakoztak az Akabai-öbölben, majd autóbuszokon ideiglenes táborba szállították őket, a Földközi-tenger partján fekvő El-Arís város közelébe. A tábort azonban nem fogadják el szálláshelyül. A gyújtogatás után nagy számú egyiptomi rohamrendőr vette körül a feldühödött zarándokokat, tűzoltók pedig megpróbálták eloltani a tüzet.

Egy 67 éves asszonyon kívül, aki életét vesztette, több más idős zarándok füstmérgezést szenvedett, őket kórházba szállították.

Az izraeli közszolgálati rádió szerint a zarándokok között van a Gázai övezetben hatalmon lévő, radikális Hamász mozgalom több magas rangú vezetője. Izrael attól tart, hogy néhányan közülük megpróbálnak pénzt vagy fegyvert csempészni az övezetbe. A Hamász viszont attól fél, hogy Izrael letartóztatja hazatérő tagjait.

A közel-keleti konfliktusban az idén kevesebb ember vesztette életét, mint a korábbi években – tűnik ki egy izraeli jogvédő szervezet hétfőn közzétett jelentéséből. Eszerint 2007-ben 373 palesztin és 13 izraeli halt meg a két fél közötti összetűzésekben. Egy évvel korábban a palesztin halottak száma még 657 volt – áll a B,celem szervezet statisztikájában. Hétfőn a zarándokok közül sokan beleegyeztek abba, hogy Audzsán át, izraeli határellenőrzés mellett térjenek vissza. A mintegy 2250 zarándokot szállító két komphajó pénteken indult a jordániai Akabából. December elején a palesztinok Kairó engedélyével indultak útnak az Egyiptom határán lévő rafahi átkelőn át, amely zárva volt, amióta júniusban véres harcokban a Hamász vette át a hatalmat a Gázai övezetben. A lépés miatt Izrael már akkor tiltakozott, mondván, a zarándokok közé Izrael ellen harcoló fegyveres szervezetek tagjai vegyülhettek, hogy külföldi kiképzésen vegyenek részt, pénzeszközökhöz jussanak, vagy fegyvert csempésszenek be visszafelé az övezetbe.

Szombat este palesztin kórházi források azt közölték, hogy egy palesztin nőt az erezi átkelőnél eldördült lövések öltek meg. Az áldozat, akik a mekkai zarándoklatról volt hazatérőben, és palesztin oldalon tartózkodott, amikor a halálos lövés érte. Rajta kívül másik három palesztin, köztük a 30 éves asszony férje, megsebesült. A helyszíni beszámolók szerint az átkelőnél mintegy 700 palesztin zarándok várakozott, amikor az izraeli katonák harckocsikról tüzet nyitottak rájuk. Nem derül ki a beszámolókból, hogy miért lőttek a katonák.Az izraeli közlés szerint a hadseregnek nincs tudomása az erezi incidensről.

Ez a hazatérő zarándokcsoport nem ahhoz több mint 2 ezer palesztinhoz tartozott, akik két komphajón Egyiptom partjainál rekedtek, miután elutasították, hogy az izraeli hatóságok ellenőrzése mellett térjenek haza a Gázai övezetbe.

(MTI)

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.