Forrás: NOL

Népszabadság * Bodor Aranka * 2007. december 31.

Japán: a gyerek nem játék

Kép: Reuters Issei Kato

JANUÁR – Macskának állított ki bankkártyát egy pénzintézet Ausztráliában – majd pedig elnézést kért érte. A bankkártyát egy hölgy rendelte meg, de csakis azért, hogy kipróbálja, mennyire éber a bank személyazonosítási biztonsági rendszere.

Károly herceg és Camilla

Kép: Reuters – Tim Ockenden – Szülőgépeknek nevezte a nőket a népszaporulat csökkenésével foglalkozó beszédében Janagiszava Hakuo japán egészségügyi miniszter: „A 15 és 50 év közötti nők száma adott. A szülőgépek (és) -eszközök száma adott, így csak azt kérhetjük tőlük, hogy mindenki maximálisan tegye meg a tőle telhetőt.” Később a tárcavezető bocsánatot kért azért, hogy „túl nyersen, udvariatlanul” fejezte ki magát.

– Bocsánatkérést követelt férjétől Veronica Lario, Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő felesége, miután a politikus egy gálaesten tréfás hangon házassági ajánlatot tett egy csinos, fiatal képviselőnőnek. Berlusconi a felesége méltóságába gázolt, amikor a Mediaset konszern tévédíj-átadási gálaestjén közölte pártja, a Forza Italia képviselőnőjével, Mara Carfagnával: „Bárhová elmennék önnel, még egy lakatlan szigetre is”, majd hozzátette: „ha nem lennék nős, azonnal feleségül venném”. Berlusconi nyilvános levélben kérte felesége bocsánatát.

FEBRUÁR – Nem engedett vissza rácsai mögé egy szökött és körözött rabot Belgiumban egy börtön, mert az illetőnél nem volt személyi igazolvány. A 24 éves férfi még januárban lépett meg egy orvosi vizsgálatot kihasználva. Mivel rablásért és kábítószer-kereskedelemért ítélték el, veszélyesnek számított, és országos körözést adtak ki ellene. Ügyvédnője azonban rábeszélte, hogy adja fel magát, és még el is kísérte a börtönbe, ahová azonban csak másodszori próbálkozásra engedték be, miután személyazonosságát hitelesen igazolta.

MÁRCIUS – André Flahaut belga védelmi minisztert annyira érdekelte Al Gore volt amerikai alelnök dokumentumfilmje a klímaváltozás veszélyeiről, hogy helikopterrel ment a vetítésre. Az ügy a belga lapok címoldalára került, mert miközben a klímaváltozás elleni küzdelem legfőbb módszere az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése lenne, a helikopteres kiruccanás miatt 25-ször több ilyen gáz került a levegőbe, mint ha a miniszter autóval utazott volna a helyszínre.

Sanader, a horvát kormányfő

Kép: Reuters – Nikola Solic ÁPRILIS – A görögországi Szalonikiben botrányos körülmények között adták át az EU alapította Európa a színházért díjat: a kitüntetést megosztva ítélték oda Peter Zadek német és Robert Lepage kanadai rendezőnek, de a zsűri Zadektól – aki nem tudott részt venni a díjkiosztón – annak távolmaradása miatt megvonta a kitüntetést. A díjat, valamint a vele járó 60 ezer eurót teljes egészében Lepage-nak adta.

MÁJUS – Elnökké választásának éjszakáján tartott első beszédében Nicolas Sarkozy említést tett a Líbiában elítélt bolgár ápolónők helyzetéről is, akiket tévedésből líbiai ápolónőknek titulált. Tripoliban azonnal meghallották az új francia elnök kijelentésének lényegét, a líbiai sajtó Sarkozy szélsőségességéről cikkezett és cionizmussal vádolta. (A bolgár ápolónők 2007 júliusában hazatérhettek.)

– George Bush amerikai elnök és felesége fogadta II. Erzsébet brit királynőt és férjét, Fülöp herceget a Fehér Házban. George Bush méltatta, hogy II. Erzsébet milyen kitűnően ismeri az Egyesült Államokat, s hogy a királynő már 1776-ban is együtt ünnepelte az amerikaiakkal az Egyesült Államok 200. születésnapját. Tévesztését gyorsan kijavította 1976-ra, s a 81 éves uralkodó a nyelvbotlásra kényszeredetten, de elegánsan megjegyezte: – Óh, igen. – Bush csak fokozta a vendégek jókedvét, amikor úgy fogalmazott: „Úgy pillantott rám, ahogy csak egy anya nézhet gyermekére.”

Bush, Merkel, Blair és Prodi

Kép: Reuters – Philppe Wojazer – Traian Basescu román államfő bevásárolni ment egy bukaresti üzletközpontba. Nyomába eredtek az újságírók, ugyanis éppen azon a napon zajlott a leváltásáról szóló, végül számára sikerrel végződött népszavazás. A politikus az egyik televízió riporternőjének a kezéből kiragadta a mobiltelefont, amivel az újságíró fényképezte őt, majd zsebre vágta. A készüléket az államfő később visszajuttatta tulajdonosához, de a telefon memóriája rögzítette, amint Basescu immár saját gépkocsijában ülve, feleségének a riporterre utalva kijelentette: „milyen agresszív volt ez a büdös cigány”. A román államfő később pert vesztett az országos diszkriminációellenes tanáccsal szemben, amely korábban megrovásban részesítette őt a mondatért.

– „Mengele” névre keresztelte egyik műveletét a lengyel korrupcióellenes hivatal (CBA). A CBA a szívátültetés egyik lengyel specialistájaként ismert sebész ellen folytatott ügyét nevezte el az auschwitzi náci haláltábor rettegett orvosáról. (A CBA-művelet sokkoló fedőnevének kiszivárgása után a fellebbviteli bíróság bejelentette: írásban fog panaszt tenni a kormányfőnél a korrupcióellenes hivatal ellen.)

Basescu elnök és felesége, Maria

Kép: Reuters – Bogdan Cristel JÚNIUS – George W. Bush amerikai elnököt európai látogatása során magánkihallgatáson fogadta a pápa. Bushról köztudott, hogy ráförmed az újságírókra, ha azok nem kellően udvariasan szólítják meg. Ezúttal azonban lazán csak „Yes, Sir!” fordulattal válaszolt XVI. Benedek egy kérdésére, ami láthatóan megütközést keltett a vatikáni prelátusok körében. (A pápa protokoll szerinti megszólítása Szentséged, angolul Your Holiness.) Sőt a katolikus egyházfővel folytatott beszélgetés során egymáson keresztbe tett lábakkal ült XVI. Benedekkel szemben, ami homlokráncolást váltott ki a jelenlévők között.

– Bush a németországi G8-találkozón is zavarba hozta némely szokatlan húzásával Angela Merkelt, a csúcs házigazdáját és a fórum többi részvevőjét. Julia Fischer fiatal hegedűművész fellépése – aki Beethoven- és Mendelssohn-művekkel szórakoztatta az állam- és kormányfőket – olyanynyira föllelkesítette az amerikai elnököt, hogy már az első tétel után tapsolni kezdett. Rövid tétovázás után a csúcs többi részvevője is udvariasan tapsolt – jól tudva, hogy versenyművek és szonáták esetében csak az utolsó tétel után illik tetszést nyilvánítani. Ráadásul a hangverseny végén Bush elismerően megpaskolta a fiatal hegedűművész vállát.

Szófiában más jellegű malőr történt, a város megfordított amerikai zászlókkal köszöntötte az amerikai elnököt: az utcai oszlopokra és a házakra kitűzött csillagos-sávos zászlók túlnyomó részén a csillagos rész az előírással ellentétben nem a bal felső, hanem a jobb felső sarokban volt. A bolgár partnerével tárgyaló Bush számára megkönnyítette a közvetlen hangnemet, hogy Parvanov keresztneve azonos az övével: Georgi. „I call him George, and he calls me George” (Györgynek szólítom, és ő is Györgynek szólít engem) – tréfálkozott a közös sajtóértekezleten.

Szabadok a bolgár ápolónők

Kép: Fotó: Reuters – Niklay Doychinov – Horvátországban a YouTube videomegosztó portálon melegítettek a választási kampányra a pártok. Ivo Sanader miniszterelnök és a kormánytagok balul sikerült médiaszereplései rendszeresen felkerültek az oldalra. Az elszólásokat és nyelvbotlásokat dokumentáló videókat Ivica Kirin belügyminiszter egy tévéinterjúban fajankók és a politikai ellenség művének minősítette. Vesztére a portál neve helyett a Yubito elnevezést használta, mint később elmondta: viccből. Addigra viszont már a miniszteren kacagott az ország, és megjelentek az utcán a Yubito felirattal díszített trikók. Kirin perrel fenyegette meg viselőiket, mire a divathullám alábbhagyott. Június 3-án aztán a szociáldemokraták pártelnökké választották Zoran Milanovicot. A 41 éves volt diplomatából rögtön YouTube-sztár lett. A szókimondó politikus ugyanis egy népszerű tévéműsorban egymás után több kérdésre azt válaszolta, hogy fogalmam sincs, mire a horvát nyelvű tartalom a videomegosztón számos Zoran Fogalmam Sincs Milanovic címkével ellátott felvétellel bővült.

JÚLIUS – Az irodája vécéjében talált hatvanezer dollár miatt kellett lemondania Felisa Miceli argentin gazdasági miniszternek, aki az elrejtett pénzről azt állította, hogy a bátyjától kapta kölcsön házvásárlásra. A posztjától megválni nem a testvéri segítség elfogadása, hanem korrupció gyanúja miatt kellett.

– Roman Giertych lengyel oktatási miniszter szerint a világhírű író, Witold Gombrowicz műveit nem szabad kötelező olvasmánnyá tenni az iskolákban, mert például a Transz-Atlantik című könyve a homoszexualitást propagálja. A minisztert a kormány leszavazta, ennek nyomán Witold Gombrowicz, a XX. század egyik legjelentősebb lengyel írójának művei mégis visszakerülnek a kötelező olvasmányok közé.

II. Erzsébet a balkonon

Kép: Reuters – Jim Young AUGUSZTUS – Tévedésből rossz himnuszt játszottak el a labdarúgó Ázsia Kupát megnyerő iraki válogatott fogadásán Dubaiban. A kontinenstornát története során először megnyerő iraki nemzeti együttest Sejk Muhammad ibn Rashid al-Maktum, az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke hívta meg ünnepi fogadásra, és saját magángépét küldte el az irakiakért. Az eseményen a szervezők véletlenül azt az iraki himnuszt játszották le, amely Szaddám Huszein diktátor idején volt az ázsiai ország nemzeti dala. A játékosokat annyira felháborította az eset, hogy többen azonnal elhagyták a rendezvényt. (Huszein bukása óta új himnusza van Iraknak.)

SZEPTEMBER – Minden lehetséges udvaronccal és még saját férjével is összeveszett Camilla cornwalli hercegnő, Károly brit trónörökös felesége, miután megalázó módon lemondani kényszerült korábban bejelentett részvételét a néhai Diana hercegnő halálának tizedik évfordulóján rendezett megemlékezésen. A hercegnő – jóllehet Károly és Diana két fia, Vilmos és Harry herceg hivatalosan meghívta – először jó érzékkel úgy döntött, hogy nem megy el, de aztán hagyta magát meggyőzni a jelenlétét erősen szorgalmazó udvari tanácsnokoktól. Az alattvalók zsákszámra küldött gyűlölködő és figyelmeztető levelei miatt azonban jobbnak látta lemondani már nyilvánosan bejelentett részvételét a hivatalos megemlékezésen, amelyre amúgy sem akart elmenni. A rendkívül kellemetlen incidens után Camilla súlyosan összeveszett magas rangú udvaroncaival, és na, várjanak csak, amíg királyné leszek! felkiáltással bosszút esküdött az őt ért nyilvános megaláztatásért.

OKTÓBER – A japán hatóságok megszigorították a beutazók ellenőrzését, elektronikus formában rögzítik a beutazó külföldiek ujjlenyomatait, és fényképet is készítenek róluk. A bírált gyakorlatot Hatojama Kunio igazságügy-miniszter azzal az ominózus kijelentéssel vette védelmébe, hogy egyik barátjának a barátja az al-Kaida terrorhálózat tagja, és több ízben különböző útlevelekkel utazott be a szigetországba. A kormányzat igen rossz néven vette a miniszter szavait, attól tartva, hogy a közvélemény úgy értelmezi őket, hogy a japán igazságügy-miniszternek terrorista ismerőse van.

NOVEMBER – „Ha Oroszországnak nem kell Lenin múmiája, elvihetjük Rómába” – jelentette ki Oliviero Diliberto olasz kommunista politikus Moszkvában, miután elhelyezett három szál szegfűt a vörös téri mauzóleumnál. Tréfája – amelyet honfitársai a moszkvai hideg és az ennek ellensúlyozására elfogyasztott néhány pohár vodka számlájára írtak – óriási vihart kavart hazájában.

– Az Egyesült Államokba látogató Nicolas Sarkozy francia elnök – akinek kedves témája a bevándorlók sikertörténete – tévesen Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter bevándorló gyökereire utalt egyik beszédében. Arról beszélt, hogy az amerikai diplomáciát több mint két évtizede bevándorló származású politikus vezeti, és kiemelte: Colin Powell és Madeleine Albright volt külügyminiszterek mellett Rice is olyan amerikai politikus, aki bevándorlóként jutott magas pozícióba. (Míg Powell szülei valóban Jamaicából, Albright családja pedig az egykori Csehszlovákiából vándorolt be az Egyesült Államokba, Rice szülei, nagyszülei, sőt már a dédszülei is amerikaiak voltak.)

DECEMBER – Rasszista gyalázkodással tud csak kapcsolódni az internethez egy arab származású francia felhasználó. Mocskos arab – ezt a kifejezést is tartalmazza a kód, amelyet Mohammed Zaidinak kell használnia, ha internetezni akar. A „kódolt rasszizmus” mélyen felháborította a marokkói származású franciát, aki nemrég kötött szerződést az Orange internetszolgáltatóval, és megkapta rendben a jelszót tartalmazó borítékot is. Majdnem sokkot kaptam, amikor kinyitottam – számolt be a 39 éves férfi a felfedezés élményéről. Az Orange – a volt állami monopólium, a France Telecom leányvállalata – szigorú vizsgálatot ígér, ugyanis a jelszavakat normális körülmények közt számítógép generálja, és gyakorlatilag kizárt, hogy szitokszót, gyalázkodást adjon ki a gép, ezért alaposan kivizsgálják, nem egy munkatárs keze van-e a dologban.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.