Forrás: NOL

Az Irakban állomásozó amerikai csapatok főparancsnoka szerint az ország eltáncolt a polgárháború széléről

Népszabadság * Hírösszefoglalónk * 2007. december 31.

Iskolás gyerekek Szaddám sírjánál

Kép: REUTERS – Sabah Al-Bazee Szigorú biztonsági intézkedések mellett visszafogott megemlékezést tartottak vasárnap Szaddám Huszein egykori hívei az egy évvel ezelőtt kivégzett iraki exdiktátor Audzsa faluban lévő sírjánál.

Arab törzsi vezetők és a térségből származó diákok Korán-idézeteket szavaltak az egykori elnök sírjánál, Huszein szülőfalujában. Az évforduló alkalmából a falu utcáit Huszein-portrékkal plakátolták ki, és a hangosbemondókból Korán-idézetek hangzottak fel.

„Egyszerű megemlékezést tartunk, hogy lerójuk tiszteletünket egy olyan elnök előtt, aki megvédelmezte és megőrizte Irak és az iraki nép méltóságát” – mondta annak a törzsnek a vezetője, amelyhez az exdiktátor tartozott.

A megemlékezés alatt számos rendőr járőrözött Audzsában és a régi rezsim fellegvárának tartott szomszédos Tikrítben. A városban vasárnapra virradóra fekete festékkel több épület falára Szaddám Huszeint éltető feliratokat mázoltak. Az iraki fővárosban is kifüggesztették az egykori diktátor arcképét a szunnita Adhamíja negyedben, ahol Huszein 2003 áprilisában utoljára jelent meg a nyilvánosság előtt.

Az iraki média ugyanakkor egyáltalán nem foglalkozott a megdöntött elnök kivégzésének első évfordulójával.

Az iraki belügyminisztérium szóvivőjének hét végi bejelentése szerint az iraki és az amerikai erők „75 százalékban szétzúzták” az idén az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat iraki szervezetét, és ez az eredmény elsősorban az iraki biztonsági erők fejlődésének köszönhető.

Karim Halaf vezérőrnagy, szóvivő nem tért ki arra, milyen módszerrel állapították meg ezt a százalékos arányt, de bejelentette, hogy az iraki al-Kaida szervezet cselekvőképessége néhány, Bagdadtól északra fekvő helyre korlátozódott. „Felszámoltuk az al-Kaida el-Anbár tartománybeli rejtekhelyeit, és hadműveleteket indítottunk a szervezet fegyveresei ellen Bagdad környékén, valamint a szomszédos Dijála tartományban. Az al-Kaida fokozatosan visszahúzódik észak felé, mi pedig üldözzük” – mondta.

Kevesebb elégedettséget és derűlátást tükrözött David Petraeus tábornoknak, az Irakban állomásozó amerikai erők főparancsnokának egyidejűleg tett nyilatkozata. Irak eltáncolt a polgárháború széléről, de a biztonsági helyzetben mutatkozó javulás nem látszik eléggé szilárdnak, a folyamat még visszafordulhat – mondta bagdadi sajtótájékoztatóján. Szavai szerint továbbra is a szunnita al-Kaida a fő ellenség Irakban, mert bármikor újra lángra lobbanthatja a felekezeti erőszak parazsát.

Az is nagyban hozzájárult az idén az iraki erőszak mérséklődéséhez, hogy Szíria és Szaúd-Arábia megfékezte a szélsőséges fegyveresek Irakba áramlását – ismerte el a két szomszédos arab állam ilyetén erőfeszítéseit az amerikai katonai parancsnok.

Oszama bin Laden terroristavezér újabb hangüzenete jelent meg szombaton a világhálón. Az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat szaúdi vezére jórészt Irakról beszélt az 56 perces hangfelvételen, ugyanakkor szokatlanul komolyan megfenyegette Izraelt. „Biztosítani szeretném népünket Palesztinában, hogy ott is kiterjesztjük a dzsihádot (szent háborút)” – mondta. „Nem fogjuk elfogadni, hogy akár csak egyetlen hüvelyk is a zsidóké legyen Palesztina földjén” – fűzte hozzá.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.