Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2007. december 30.

Több mint kétezer, a mekkai zarándoklatról hazatérő palesztin rekedt két komphajón Egyiptom partjainál, mivel elutasítják, hogy az izraeli hatóságok ellenőrzése mellett térjenek haza a Gázai övezetbe – közölte az izraeli közszolgálati rádió.

A csoport tagjai közt van a Gázai övezetben hatalmon lévő, radikális Hamász mozgalom több magas rangú vezetője, s Izrael attól tart, hogy néhányan közülük megpróbálnak pénzt vagy fegyvert csempészni a Gázai övezetbe. A Hamász ugyanakkor attól fél, hogy Izrael letartóztatja hazatérő tagjait.

A 2250 zarándokot szállító két komphajó pénteken indult a jordániai Akabából, s két napja az egyiptomi Nuveiba kikötőjénél vesztegel az Akabai-öbölben – mondta el egy egyiptomi rendőrségi forrás.

December elején a palesztinok Kairó engedélyével indultak útnak az Egyiptom határán lévő rafahi átkelőn át, amely zárva volt, amióta júniusban véres harcokban a Hamász vette át a hatalmat a Gázai övezetben. A lépés miatt Izrael már akkor tiltakozott, mondván, hogy a zarándokok közé Izrael ellen harcoló fegyveres szervezetek tagjai vegyülhettek, hogy külföldi kiképzésen vegyenek részt, pénzeszközökhöz jussanak vagy fegyvert csempésszenek be visszafelé az övezetbe.

Miután Ehud Barak izraeli védelmi miniszter december 26-án Sarm-es-Sejkben Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel találkozott, hogy a Sínai félsziget felől a Gázai övezetbe irányuló fegyvercsempészet megfékezéséről tárgyaljon, az egyiptomi hatóságok beleegyeztek abba, hogy a palesztin zarándokokat visszaúton az izraeli-egyiptomi-gázai hármas határon lévő Kerem Salom határátkelőn át, izraeli ellenőrzés mellett engedjék haza.

A két kompon rekedt zarándokok azonban nem hajlandóak „írásos kötelezettséget” vállalni arra, hogy – az egyiptomi hatóságok követelésének engedve – Kerem Salomnál lépjenek be a Gázai övezetbe. A jordániai külügyminisztérium egyik tisztségviselője szerint arra hivatkoznak, hogy mielőtt hajóra szálltak a jordániai Akaba kikötőjében, az egyiptomi hatóságoktól biztosítékot kaptak arra, hogy Rafahon keresztül térhetnek haza.

A Hamász magas rangú vezetői a BBC News szerint közben azzal vádolják Egyiptomot, hogy meghajlik az izraeliek nyomása előtt, megszegve korábbi ígéretét.

 

(MTI)

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.