Forrás: Népszava

Kedves olvasó, bevallom, én is, mint minden író, rendszeresen lopok. A lopást persze lehet idézésnek is nevezni, felhasználásnak, új kontextusba helyezésnek, ilyenkor szilveszterkor amúgy is más kontextusba helyezi az ember magát. Lopásom tárgya most a tanári hülyeség. Kaptam néhány napja egy kis pakkot annak a gimnáziumnak a diákok által szerkesztett kis füzeteiből, ahová annak idején én is jártam. Szóval tőlük lopok. Vigyázat! Ez nem szamizdat.

Tanárnő egy fiúdiákra: Hipófejű gyöngyvirágom!

Ugyanő: Fiam! Úgy nézel ki, mint egy pofon csapott karácsonyfa!

Tanár úr: Lesz köztetek, aki szociológus lesz, lesz köztetek, aki kúltúrantropológus lesz, és lesz köztetek… aki halott lesz. Ricsi üljél át, mert mindjárt megöllek.

Ugyanő: Az arab az pont olyan ember, mint te. Sőt, még olyan se!

Tanár úr: Ne olyan kis négyzetet fiam, mert jön egy tetemesebb bolha, odapiszkít, és nem látjuk a négyzetet.

Ugyanő: Fiam! Hozzád vágom a padot vagy magamat. Letörlöm veled a táblát… vagyis letörölném, ha nem félnék, hogy megversz!

Tanár úr: Egyes emlősöknél lehet seggnyalási reflex. Félre ne értsétek, sebnyalási reflex.

Ugyanő: Mi az? A törzse fekete, de a levelei fehérek? Néger postás.

Tanár úr: Soha ne higgy annak, aki egy hétig vérezik, mégsem pusztul el.

Ugyanő: Ki a jó nőgyógyász? Aki kulcslyukon keresztül kitapétázza a ­szobát.

Nem idézem tovább őket, gondolom, minden olvasóban élnek hasonló emlékek. Azokban a fiatalokban, akik ezeket lejegyezték, valamikori magamat látom. A teret, ahol a gimnáziumunk magasodott és hősi emlékmű állott rajta, szemben vele a zsinagógát, a kávéházat, amelynek kirakatában ültek a tanárok, félve és örülve osontunk el előtte, féltünk, mert mi is be akartunk menni, és örültünk, mert tudtuk, akkor késve kezdődik az óra, szóval a teret láttam, a lebontott hősi emlékművet, ami alatt most mélygarázs van. Hát, kedves olvasó, ebben az évben mélygarázs leszek én is. Ebből a mélygarázsból szenvedem ki, amiket mástól loptam, s remélem, egy vidámabb Ficsku Pált kapnak tőlem.

Boldog új évet kívánok! És lopjanak önök is!

Ficsku Pál

Comments are closed.