Forrás: Népszava

A szerdai Sarm-es-Sejk-i Mubarak-Barak találkozón az egyiptomi elnök felvetette az izraeli-szír békés rendezés új elképzelését. Eszerint Izrael 10-15 év alatt kiürítené a Golán-fennsíkot, az izraeli hadsereg helyét amerikai, orosz és egyiptomi csapatok foglalnák el, amelyek aztán a területet fokozatosan átadnák a szíriaiaknak. Az egyiptomi elnök Bassár el-Aszad szír elnökkel is megismerteti a tervet Aszad egyiptomi látogatása során, amelyre még George W. Bush amerikai elnök januári közel-keleti látogatása előtt kerül sor.

Mubarak és Ehud Barak izraeli védelmi miniszter megegyeztek a Gázába tartó fegyver-csempészés meggátolására irányuló együttműködés részleteiről. Mubarak kérdésére, hogyan reagálna Izrael, ha a Hamász egyoldalúan véget vetne rakétatámadásainak Gáza térségéből, Barak azt válaszolta, hogy „akkor új helyzet állna elő és Izraelnek meg kellene fontolnia, mit tegyen”. Szóba került a Gilad Salit elhurcolt izraeli katona kiszabadítása érdekében folytatott egyiptomi közvetítés is. Egyiptomi források szerint az ügy „gyakorlati szakaszába” érkezett, habár egyelőre nem lehet tudni, mikor és milyen feltételek mellett valósul meg a fogolycsere. A Jediót Ahronót tudósítójának adott interjúban Mubarak elutasította Cipi Livni izraeli külügyminiszter vádjait, miszerint az egyiptomi katonák nem igyekeznek meggátolni a fegyvercsempészést Gázába. „Könnyű a jeruzsálemi irodában ülni és osztályzatokat osztogatni a terepen működő katonáinknak”, mondta az egyiptomi elnök. Az egyiptomiak főleg attól tartanak, hogy az izraeli „besúgások” következtében az amerikaiak csökkenteni fogják az Egyiptomnak nyújtott gazdasági segítséget.

Jeruzsálemben csütörtökön találkozott Ehud Olmert izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök, a tárgyaló küldöttségek tagjainak társaságában és folytatták a végleges rendezésről szóló tárgyalásaikat. A palesztinok felvetették, hogy a tárgyalások sikeres előrehaladása szempontjából szükséges lenne, hogy Izrael állítsa le a tervezett építkezéseket a Kelet-Jeruzsálemhez tartozó Har Homa negyedben és általában, a megszállt területeken létesített zsidó településeken. A palesztin szélsőségesek időközben folytatták rakétatámadásaikat. Csütörtökön öt rakétát lőttek ki Szderót izraeli város irányába.

Yehuda Lahav, Tel-Aviv

Comments are closed.