Forrás: NOL

Népszabadság * Tarik Demirkan * 2007. december 28.

A török hadsereg parancsnoksága által közölt adatok szerint már szinte mindennaposok a török légierő bevetései az észak-iraki PKK-célpontok ellen. A hadsereg sajtótájékoztatója szerint december 16-a és 22-e között a török hadsereg több mint 200 támadást hajtott végre, amelynek során Ankara szerint több száz PKK-fegyveres életét vesztette.

A bombázásokra többnyire éjszaka került sor. A hadsereg ezekről a támadásokról felvételeket is közrebocsátott, amelyeken a robbanás előtti pillanatokban látni lehetett azokat az épületeket, amelyek vélhetően a PKK kiképzőtáboraihoz tartoztak. A precíz légi csapások és az éjszakai támadások kitűnő dokumentálása a török sajtó szerint jele annak, hogy javulást és együttműködést lehet feltételezni Washington és Ankara kapcsolataiban, mert a török szakértők szerint Ankara ezeknek a támadásoknak előkészítésében igénybe veszi az amerikai katonai űrfelvételeket.

Törökország tovább erősíti a fegyveres erők műveleti képességeit. A napokban megállapodtak, hogy Izrael tíz, pilóta nélküli kémrepülőt ad el Törökországnak. A Heron típusú gépekért és a felvételek továbbítását biztosító rendszerért Ankara 180 millió dollárt fizet.

Török megfigyelők szerint Ankara az intenzív katonai támadásokkal párhuzamosan előkészít egy béketervet is, amely amnesztiát kínál azon PKK-ellenállók számára, akik leteszik a fegyvert. Ankara átfogó béketerve valószínűleg januárban kerül nyilvánosságra.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.