Forrás: NOL

Népszabadság * Dunai Péter * 2007. december 27.

Teherán hamarosan megkapja Oroszországtól az Sz-300-as légvédelmirakéta-család egyik legmodernebb változatát, ezzel a már meglévő Tor-M1 légvédelmi rakétáit felhasználva olyan kétlépcsős rendszert építhet ki, amelyhez hasonlóval a térségben csak Izrael rendelkezik.

Oroszország a Teheránban tegnap bejelentett rakétaszállítással is „törleszt” Amerikának a cseh-lengyel rakétapajzs megépítési tervei miatt.

Moszkva úgy látja, hogy Washington a rakétapajzs európai telepítésével Oroszországot fenyegeti, és esetleg az iráni politikai rendszert akarja megváltoztatni – mondotta Szergej Lavrov külügyminiszter a Vremja Novosztyej című orosz lapban.

Igaz, nem hozta összefüggésbe (és nem is erősítette meg a hírt) a teheráni bejelentést a rakétapajzzsal, de elemzők szerint ezzel is Washington tudomására hozta, Oroszországnak megvannak az eszközei, hogy a cseh-lengyel rakétapajzs miatti neheztelését konkrét tettekben fejezze ki.

A Nyugat még mindig képtelen szabadulni a sokkhatástól, amit a néhány hete tett amerikai bejelentés váltott ki. A 16 hírszerző szervezet által kidolgozott dokumentum szerzői a korábbi hivatalos washingtoni állásponthoz mérve száznyolcvan fokos fordulatot téve azt állították, Irán 2003-ban „nagy valószínűséggel” leállította atomfegyver-fejlesztési programját.

NATO-elemzők máig keresik a váratlan, és a szerzők által nem kellő mértékben dokumentált fordulat okát, magyarázatát, eddig nem sok eredménnyel. A franciák mellett a német hírszerzés, a BND is bizalmatlan, továbbra sem zárja ki, hogy Irán nem adta fel atomfegyver-fejlesztési programját.

Moszkvai források szerint még az oroszok sincsenek meggyőződve róla, hogy Irán valóban felhagyott volna a még a múlt század hatvanas éveiben indított nukleáris(fegyver)fejlesztő programjával. Ezt az is jelzi, hogy Moszkva vállalta, szállítja Iránnak a bushehri atomerőmű működtetéséhez szükséges, alacsony dúsítású nukleáris fűtőelemeket.

Ezzel az oroszok kihúzták Irán kezéből az egyetlen, hihető magyarázat kártyáját. Teheránban ezen túl ugyanis nem mondhatják, hogy nukleáris programjuk az atomerőmű üzemanyag-utánpótlását biztosítaná.

A 3RSz Sz-300PMU1 rendszereket egy korábbi (Moszkva által évekig befagyasztott) szerződés alapján szállítják Iránnak. Ha Teherán egységes rendszerbe állítja a kisebb hatótávolságú Tor-M1-eseket és a nagyobb hatótávolságú, akár bizonyos fajtájú ballisztikus rakéták lelövésére is alkalmas Sz-300-asokat, a régióban páratlan hatékonyságú rakéta- és repülőgép-robotrepülőgép elhárító képességre tesz szert, amely lényegesen megnehezíti, hogy az USA és/vagy Izrael esetleg megelőző csapást mérjen feltételezett iráni katonai, atomfegyver-fejlesztő célpontokra. Ez felboríthatja a jelenlegi regionális erőviszony-egyensúlyt.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.