Forrás: Népszava

Hatvanhárom nyelven, köztük magyarul hangzott el kedden XVI. Benedek pápa karácsonyi üdvözlete. A katolikus egyházfő a római Szent Péter-bazilika erkélyéről a téren összesereglett mintegy negyvenezer ember, valamint 57 ország tévékamerái előtt mondta el hagyományos karácsonyi, „urbi et orbi” (a városnak és a világnak szóló) üzenetét és áldását.

Urbi et orbi: a pápa áldást oszt Rómának és az egész világnak Fotó: Reuters A pápa békét kért a világnak Darfúrtól Srí Lankáig, és különösen Irakban, Libanonban és a Szentföldön, de említést tett a föld számos „elfelejtett konfliktusáról” is. Az idén, akárcsak tavaly, tizenkettediknek köszöntötte a pápa „Áldott karácsonyt” mondattal a magyar hívőket.

Szerdai úrangyala imájában a pápa elítélte, hogy napjainkban is számos keresztény – egyházi és világi személy – szenved mártíromságot a hite miatt. „Ma sem ritka, hogy a világ különböző részeiből érkeznek hozzánk értesülések misszionáriusokról, papokról, püspökökről, apácákról és világi hívekről, akiket azért börtönöztek be, kínoztak meg, fosztottak meg szabadságuktól vagy vallásuk gyakorlásától, mert Krisztus tanítványai” – mondta XVI. Benedek.

A hívők találjanak életükben „időt és teret” Istennek, a rászorulóknak és a szenvedőknek – szorgalmazta a pápa a vatikáni Szent Péter-bazilikában bemutatott karácsonyi éjféli miséjén. XVI. Benedek, akinek ez volt pápasága harmadik karácsonyi éjféli miséje, felemelte hangját a természeti erőforrások önző kiaknázása ellen. Az egyházfő elítélően szólt azokról a körülményekről, amelyek között ma a Föld létezik, s úgy vélte, hogy ez az erőforrások „mértéktelen felhasználásának”, „önző és körültekintés nélküli kiaknázásának” az eredménye.

A szentföldi béke és szeretet, valamint a palesztin nép függetlenségének megteremtését célzó, politikai töltetű felhívást tett közzé Michel Sabbah jeruzsálemi latin pátriárka Betlehemben, az éjféli karácsonyi misén elmondott szentbeszédében.

A pátriárka a Születés templomában hangsúlyozta: „Istennek e földje nem lehet egyesek számára az élet, míg mások számára a halál, a kirekesztettség, a megszállás vagy a politikai bebörtönzés földje.” Sabbah szentbeszédében ostorozta a vallási szélsőségeseket, és sajnálkozott amiatt, hogy évről évre zsugorodik a Szentföldön élő keresztény közösség.

A misén megjelent Mahmúd Abbász palesztin elnök is, aki reményét fejezte ki, hogy az ez év végén felújult izraeli-palesztin béketárgyalások jövőre elvezetnek a független palesztin állam megteremtéséhez.

MTI-információ

Comments are closed.