Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2007. december 26.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter Hoszni Mubarak egyiptomi államfővel tárgyalt szerdán az egyiptomi Sarm-es-Sejk vörös-tengeri üdülőhelyen, miközben Izrael a térség stabilitásának veszélyeztetésével vádolja Kairót, amiért nem lép fel hatékonyan a Gázai övezetbe irányuló fegyvercsempészet ellen.

Barak Mubarakkal folytatott tárgyalása előtt találkozott egyiptomi kollégájával, Mohammed Huszein Tantávival és Omar Szuleimán tábornokkal, az egyiptomi hírszerzés főnökével is. Az izraeli védelmi tárca egy Barakkal utazó magas rangú tisztségviselője újságíróknak elmondta, hogy Izrael átadott az egyiptomi biztonsági szolgálatoknak „egy sor bizonyítékot és hírszerzési jelentést a Gázába irányuló fegyvercsempészetről”, s „az egyiptomiak nem lepődtek meg a bizonyítékokon”.

„A béke Egyiptommal mindkét fél számára stratégiai érték, és – mint a múltban – ha viták vannak, azokat meg kell oldani” – mondta Barak újságíróknak Sarm-es-Sejkben, még mielőtt tárgyalóasztalhoz ült volna Mubarakkal.

Cipi Livni izraeli külügyminiszter kedden „szörnyűnek” minősítette a Gázai övezetbe irányuló fegyvercsempészet elleni egyiptomi erőfeszítéseket, ami erősítheti a(z övezetet fél éve uraló) szélsőséges Hamászt a Fatahhal szemben. Egyiptomi kollégája, Ahmed Abul Geit erre úgy reagált, hogy „Egyiptom szembeszáll minden olyan kihágással, amellyel egyesek próbálkozhatnak az egyiptomi palesztin határon”.

Az egyiptomi diplomácia vezetője ugyanakkor ellentámadásba is átment, újságírók előtt azzal vádolva a washingtoni Izrael-lobbit, hogy az egyiptomi-amerikai kapcsolatok elmérgesítésére törekszik.    

A Jeruzsálemben tartózkodó Arlen Specter befolyásos amerikai szenátor szerdán felháborodását hangoztatta a fegyvercsempészet miatt, és felélesztette a washingtoni kongresszus egy korábbi javaslatát, miszerint csökkenteni kell az Egyiptomnak szóló segélyt, ha Kairó semmit sem tesz az ügyben. „Egyiptom sokkal többet tehetne. Ha pedig nem tesz, azt hiszem, a segélyt ennek feltételéhez kellene kötni” – mondta Specter, aki az amerikai szenátus megajánlási bizottságának tagja.

Washington mintegy kétmilliárd dollárral segíti Egyiptomot évente, ezen belül 1,3 milliárd dollár katonai segélyt nyújt az észak-afrikai országnak.

Az egyiptomi rendőrség szerda hajnalban őrizetbe vett egy fegyvercsempészt, s annak az izraeli határ közelében álló házában több mint fél tonna robbanószert és 1200 kilogramm, robbanószerek készítésére alkalmas kálium-nitrátot talált – közölte egy egyiptomi biztonsági tiszt. A név nélkül nyilatkozó tiszt elmondta, hogy a rendőrök a 21 esztendős Mahdi Szalím Abu Freiget fogták el, miután átkutatták otthonát Rafah gázai övezeti határváros el-Amír negyedében.

Hoszni Mubarak államfő szerdán Sarm-es-Sekjben átadta Ehud Baraknak Bassár el-Aszad szíriai elnök üzenetet – közölte az izraeli védelmi minisztérium egyik illetékese a látogatás után, a delegáció visszatértekor.

Ehud Olmert izraeli kormányfő kedden az izraeli látogatáson tartózkodó és a napokban Damaszkuszba utazó amerikai szenátorok előtt kijelentette, hogy választ vár Szíriától az izraeli békekezdeményezésekre.

Szíriai és izraeli vezetők az utóbbi időben ismételten kinyilvánították készségüket a 2000-ben befagyasztott béketárgyalások újraindítására. Damaszkusz az 1967-ben elfoglalt és 1981-ben bekebelezett Golán-fennsík visszaadását követeli, ahol több mint 15 ezer izraeli telepedett le.

Csütörtökön Sarm-es-Sejkben találkozik Ehud Olmert izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök, hogy megpróbálják kimozdítani a holtpontról a béketárgyalásokat. Megfigyelők szerint ehhez amerikai segítségre lehet szükség – George Bush amerikai elnök január elején látogat el a térségbe.

(MTI)

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.