Forrás: Népszava

Az egyiptomi Sarm es-Sejkben Ehud Barak izraeli védelmi miniszter tegnap találkozott Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel és több más vezetővel. A megbeszélések fő témái az izraeli-palesztin béketárgyalások előrehaladásának esélyei voltak, valamint az egyiptomi közvetítő tevékenység Gilad Salit elhurcolt izraeli katona hazatérése érdekében.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter és Hoszni Mubarak egyiptomi elnök kézfogása Sarm es-Sejkben Fotó: Reuters Arab és nem hivatalos izraeli források szerint megnőtt a megállapodás lehetősége egy izraeli-palesztin fogolycseréről.

A Sarm-es-Sejk-i tárgyalásokra árnyékot vet a legújabb izraeli-egyiptomi vita az Egyiptomból a Gázai övezetbe csempészett fegyverek és robbanóanyagok ügyében. A kérdést Cipi Livni külügyminiszter vetette fel, aki megvádolta Egyiptomot, hogy nem gátolja a csempészést, sőt – az egyiptomi katonák néha együttműködnek a Hamász-tagokkal. Az egyiptomiak elutasították a vádakat, és arra utaltak, hogy a csempészés meggátolására nagyobb erőkre lenne szükségük, mint amekkora az izraeil-egyiptomi békeszerződés értelmében a Sinai-félszigeten állomásozhat – Izrael azonban nem hajlandó hozzájárulni a békeszerződés módosításához.

Ma kerül sor az első Olmert-Abbász találkozóra a párizsi Palesztina-konferencia után. A palesztin küldöttség tagja, Szaeb Erakat elmondta, hogy a végső rendezés elveiről lesz szó, de a palesztin elnök mindenekelőtt követelni fogja az izraeli miniszterelnöktől: jelentse be egyértelműen, hogy Izrael beszünteti az építkezéseket Kelet-Jeruzsálemben és a megszállt területeken – „hogy esélye legyen a megállapodásnak”, mondta Erakat. A palesztin szélsőségesek, akik továbbra is a béketárgyalások meghiúsítását tartják legfontosabb céljuknak, tegnap is öt rakétát lőttek ki Szderot izraeli város irányába. Anyagi kár keletkezett és egy asszonyt sokk ért.

Ehud Olmert miniszterelnök Arlen Specter amerikai szenátornak elmondta, hogy néhány hete közvetítők felhasználásával üzenetet küldött Basar Aszad szír elnöknek a béketárgyalások megújításának lehetőségeiről. Még nem kapott választ, „de vár Aszad reagálására”. Specter ma vagy holnap Damaszkuszba utazik, és habár Olmert erre kifejezetten nem kérte, a feltételezések szerint beszámol Aszadnak az izraeli miniszterelnökkel folytatott beszélgetéséről és elvárásairól.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Amerikai pénzből gázai megfigyelőrendszer

Egyiptom olyan megfigyelőrendszert vásárolt, amellyel ellenőrizni tudja a Gázai övezettel való határa alatt ásott, fegyvercsempészésre használt alagutakat – írta keddi számában a The Jerusalem Post. A lap úgy tudja, hogy Egyiptom egy amerikai cégtől szerezte be a rendszert több millió dollárért abból az összegből, amelyet az Egyesült Államok évente ad segély címén a közel-keleti országnak.

Comments are closed.