Forrás: Népszava

Több tízezer keresztény zarándok és turista gyűlt össze hétfőn Betlehemben, Jézus hagyomány szerinti szülőhelyén, hogy itt töltse a szentestét és részt vegyen az éjféli misén.

Azóta, hogy 2000 őszén kitört a második palesztin lázadás, a bibliai város központjában, a Jászol téren karácsonykor is gyakorlatilag csak a helyi palesztin lakosok voltak láthatóak. Idén viszont vidámnak ígérkezik a karácsony az izraeli-palesztin viszony feszültségének enyhülése nyomán, a megújult nyugalom légkörében. A harmincezres város szállodáit megtöltötték a külföldi turisták, és a 8 kilométerre északra fekvő Jeruzsálemből különbuszokkal szállítják Betlehembe a vendégeket.

Victor Batarseh, Betlehem polgármestere azt jósolta, hogy mintegy 65 ezer turista keresi fel a várost idén karácsonykor, négyszer annyi, mint két évvel ezelőtt. Az ünnepségek alkalmából a városban már vasárnap megerősítették a biztonságra felügyelő erőket: az izraeli hadsereg engedélyével a Palesztin Nemzeti Hatóság több száz rendőrt vezényelt át, így mintegy 1500 rendőr vigyáz az ünnepségek résztvevőire.

MTI

Comments are closed.