Forrás: hirszerzo.hu

Elfogadta az ENSZ-közgyűlés szombaton a szervezet 4,17 milliárd dolláros (körülbelül 700 milliárd forintos) kétéves költségvetését, bár az Egyesült Államok ellene szavazott.

Az amerikaiak egyebek között azért nem támogatták a főtitkár, Ban Ki Mun által beterjesztett javaslatot, mert nem értettek egyet a költségvetésben szereplő egyik – 6,7 millió dolláros (több mint egymilliárd forintos) – tétellel. Az összeget egy 2001-ben a rasszizmusról és faji megkülönböztetésről rendezett világkonferencia ismételt megrendezésére fordítják. A tárgyalásról 2001-ben az amerikai delegáció kivonult, mert úgy érezték, hogy az Izrael-ellenes.

Az amerikai diplomaták túl magasnak találták az adminisztratív kiadások 25 százalékos emelkedését is a büdzsében. Az Egyesül Államok a legnagyobb befizető a világszervezet kasszájába: az összköltségvetés 22 százalékát az amerikaiak állják.

Az ENSZ-főtitkár üdvözölte a költségvetés elfogadását, de sajnálatát fejezte ki, hogy az – húsz év után először – nem konszenzussal született.

A büdzsészavazástól függetlenül elfogadták, hogy 1,28 milliárd dollárt (220 milliárd forintot) költenek az ENSZ-békefenntartók darfúri missziójára.

Comments are closed.