Forrás: Magyar Hírlap

Labdarúgás

Játszhat egymással észak-londoni derbit a Tottenham és az Arsenal, amelyen a Spurs az évszázadbeli első győzelmét hajszolja. Párbajozhat a milánói uralomért a Serie A két legjobb védelme az Internazionale-Milan mérkőzésen, „a” meccset a Barcelona-Real Madrid jelenti. Nem csupán ezen a hétvégén, de úgy általában is.

Dobálózhatunk a szupermeccstől kezdve még sok mindennel, ám felesleges. Aki már hallott klubcsapatok párharcáról, lehetetlen, hogy az El Clásicót nem említették neki. De talán ehhez nem is kell a futballban járatosnak lenni. A Real és a Barca több mint évszázados szembenállása már politika. Franco tábornok fasiszta eszméinek ápolása, szemben a szabadság és függetlenség eszméjével. Az állami egység kontra szeparatizmus megtestesítője. Kasztília és Katalónia szembenállása. És csak ezek után jönnek a kimondottan futballal kapcsolatos ellentétek.

Mostanság szerencsére nem a nézőtéren (Figo óta nincs közutálatnak örvendő játékos egyik táborban sem), inkább a pályán vannak harcok, pontosabban belharcok. Ez pillanatnyilag inkább a Barcelonára igaz, ahol Frank Rijkaard vezetőedző továbbra sem hajlandó megtalálni a helyét Ronaldinhónak. A holland szerint 2005 aranylabdásának a formája miatt a padon a helye, Decóval együtt, és ez még akkor is igaz, ha Lionel Messi sérülés miatt kénytelen kihagyni a derbit. „Ronaldinho még nem érte el a saját nívóját. Csak rajta múlik, mikor kerül vissza a csapatba” – támogatta felettese döntését Juan Carlos Unzué, Rijkaard asszisztense.

A játékosok – legalábbis Andrés Iniesta és Diego Milito szerint – nehezen hiszik el, hogy a karmesternek kispadoznia kell, de Rijkaard ritkán szokott vaktában ígérgetni. A Camp Nouban olyan nagyon nem aggódnak Ronaldinho cseresorba szorulása miatt, nélküle a szezon során hat győzelem, két döntetlen és egy vereség a Barca mérlege.

Az egyébként könnyedén elképzelhető, hogy a vendégek is az egyik karmesterük nélkül kezdenek holnap. Guti az utóbbi időben gyakran a padról indul bevetésre, és Bernd Schuster edző most is azt fontolgatja, hogy a Júlio Baptista, Diarra, Sneijder, Robinho középpályássort játszatja.

(MH)

Comments are closed.